Veier i Rogaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I Rogaland var det per 1. januar 2007 til sammen 5 982 km offentlige veier, noe som utgjorde 6,44 % av landets samlede veilengde på 92 946 km. Av dette var 1 181 km riksveier/europaveier, 1 806 km fylkesveier og 2 995 km kommunale veier.[1]

Rogaland er for øvrig det fylket i Norge som har flest fylkesveier.

Fylkets viktigste veier[rediger | rediger kilde]

Riksvei 444 i Sandnes
Byfjordtunnelen
Karmsund bru
Runaskaret på europavei 39 i Bjerkreim

Rogaland har to europaveier: E39 og E134. Europavei 39 går fra Moi i Lund i sør, via Sandnes, Stavanger og ferge over Boknafjorden til Tysvær i nord. Europavei 134 går fra Ølen i Vindafjord til Haugesund.

Andre viktige veier i fylket er riksvei 13 fra Sandnes via Tau, Hjelmeland og Suldal mot Røldal, fylkesvei 44 fra Flekkefjord via Egersund og Sandnes til Stavanger, fylkesvei 47 fra Skudeneshavn via Haugesund til Sveio, fylkesvei 46 fra Knapphus i Vindafjord til Berge i Suldal, og fylkesvei 45 fra Sirdal til Ålgård. Flere kortere riksveier rundt Sandnes og Stavanger har også mye trafikk.

Bruer og tunneler[rediger | rediger kilde]

Rogalands lengste veibruer
  1. Stavanger bybru, 1067 meter
  2. Karmsund bru, 691 meter
  3. Lysefjordbrua, 640 meter
Rogalands lengste veitunneler
  1. Byfjordtunnelen, 5875 meter
  2. Mastrafjordtunnelen, 4424 meter
  3. Frafjordtunnelen, 3812 meter

Stavanger bybru er den lengste brua på en fylkesvei i Norge.

Undersjøiske tunneler i Rogaland[rediger | rediger kilde]

Rogaland har to undersjøiske tunneler. Både Byfjordtunnelen og Mastrafjordtunnelen på europavei 39 er del av Rennfast, som ga fastlandsforbindelse til Rennesøy kommune. Byfjordtunnelen knytter sammen øya Sokn og fastlandet, mens Mastrafjordtunnelen forbinder øyene Mosterøy og Rennesøy.

Viktige øyforbindelser og fjelloverganger[rediger | rediger kilde]

Øyforbindelser[rediger | rediger kilde]

Fylkets viktigste øyforbindelser er fastlandsforbindelsene til Rennesøy og Bokn på europavei 39, som også forkortet fergestrekningen over Boknafjorden. Andre viktige forbindelser er Karmsund bru mellom fastlandet og Karmøy (riksvei 47), og Lysefjordbrua (arm av riksvei 13), som gir Forsand veiforbindelse med omverdenen.

Fjelloverganger[rediger | rediger kilde]

Alle fjellovergangene som har betydning for Rogaland har høyeste punkt utenfor fylket. Av egentlige fjelloverganger i fylket kan nevnes fylkesvei 45 i Hunnedalen og fylkesvei 42 i Gyadalen, som begge har høyeste punkt i Vest-Agder, samt fylkesvei 520 gjennom Ekkjeskaret, med høyeste punkt i Hordaland. Den fjellovergangen som har størst betydning for Rogaland er imidlertid europavei 134 over Haukelifjell, som ligger i Hordaland og Telemark.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå: Tabell 416: Offentlige veier etter fylke 1. januar 2007 Arkivert 14. januar 2008 hos Wayback Machine.
    Merk: Tallene er medregnet gatenettet i byene. For kommunale veier er ikke alle kommunene oppdatert.