Skibotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skibotn
Skibotn
Havna i Skibotn
69°23'27"N, 20°16'2"E
Land Norge Norge
Fylke Troms
Kommune Storfjord
Areal 0.95 km²
Befolkning 512[a] (2016)
Bef.tetthet 538,9 innb./km²
Høyde over havet 8±1 meter
Postnummer 9143 Skibotn

Skibotn (finsk: Markkina, kvensk: Yykeänperä, nordsamisk: Ivgobahta) er et tettsted i Storfjord kommune ved fjorden Lyngen i Troms. Tettstedet har offisielt 512[1] innbyggere per 1. januar 2016, men regner man med nærmeste omegn blir tallet ca. 750[2]. Skibotn er kjent som et sentralt knutepunkt på Nordkalotten, og har en forhistorie som bygger på de tre stammers møte og de utfordringer som fulgte av det. Skibotn bedehuskapell blir brukt årlig av læstadianere som kommer på stemne til Skibotn, i tro til gammel tradisjon. Skibotn har lang historie som knutepunkt i Nordkalotten ettersom det ble avholdt årlige marked hvor det alle nordens folkeslag møttes for å forhandle og feste med hverandre. Under 2. verdenskrig var Skibotn den nordligste bygda som ikke ble brent av tyskerne, men heller brukt som et av flere ledd på veien til den tysk-russiske fronten i Finland.

Skibotn er også kjent for sitt tørre og varme klima, og har et nordlysobservatorium i Skibotndalen.

Kjente personer fra Skibotn[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
  2. ^ Om Storfjord - storfjord.kommune.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


TromsstubbDenne Tromsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.