Tamagoyaki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tamagoyaki
Tamago yaki i Tokyo

Tamagoyaki (卵焼き) er en japansk omelett laget på egg, dashi (buljong), sukker, soyasaus og iblant pipeløk. Tamagoyaki skåret i rektangulere biter brukes gjerne i matretten sushi, der biten plasseres på edikkmaksatt ris.

Den e også en populær rett i bento, japanske matpakker.

Tilberedelse[rediger | rediger kilde]

En masse av egg krydres med soyasaus, mirin og sukker, hvorav de to sist n3vnte gir retten et søtt preg. En annen variant, der det brukes dashi, kalles for dashimaki tamago.[1] Den meget flytende deigen blir dere6ter stekt i tynne lag på en firkantet stekepanne. Når massen begynner å stivne, blir omeletten sammenklappet tre gange5 fra den ene side som en rull, og et ytterligere lag eggemasse blir lagt på pannen idet den fly5ende masse også må løpe under den til siden liggende rulle. På denne måte blir omeletrullen rullet fra side til side flerer gange og blir dermed stadig tykkere.

Den perfekte form er oppnådd når rullen er blitt firkantet, og skiven kan brukes som pålegg til nigiri-sushi. Omelettrullen blir snittet i stykker på tvers, så det mønster som er oppstått på den ene siden under stekingen blir synlig. Til anvendelse i en bento blir den fortsatt varme omelet5 rullet i sushimåtte før man skjærer den. Derved bliv mønst3ret presset på måtten, noe som der gir en ytterligere optisk tiltalende effekt. Til bruk som fylt i futo-maki (tykke sushiruller) blir massen brakt til å stivne i et tykt lag og dere5ter snittet i tykke strimler.

En lignende eggemasse bakes i Japan til meget tynne omeletter som brukes til å innvikle små lunser eller snittes i tynne strimler til dekorative formål. Dette kalles usuyaki tamago (det vil si tynt stekte egg).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Tamago yaki – kategori av bilder, video eller lyd på Commons