Vaktler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaktler
Harlekinvaktel
Harlekinvaktel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Coturnix
Garsault, 1764
Norsk(e) navn: vaktler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyr
Divisjon: ryggstrengdyr
Klasse: fugler
Orden: hønsefugler
Familie: fasanfamilien
Underfamilie: Phasianinae
Tribus: Coturnicini
Antall arter: 6
Habitat: åpent terreng
Utbredelse: Eurasia, Afrika, Oseania
Arter:

Vaktler (Coturnix) er ei slekt med hønsefugler.

De er små fugler som høres oftere enn de sees. Stjerten er kort og dekkes av de uvanlig lange vingene. De har ikke spore. Vaktler lever parvis eller i små grupper på åpen grasmark og lignende områder. De vagler seg ikke i trær om natta. Arter som lever i tempererte områder, trekker til tropiske strøk om vinteren, og vaktlene er de eneste egentlige trekkfuglene blant hønsefuglene. De fem nålevende artene er utbredt i Eurasia, Afrika og Australia. En sjette art fantes på New Zealand, men døde ut på 1800-tallet.

På øyene i Makaronesia levde det flere endemiske vaktelarter som ikke kunne fly. De døde ut da mennesker kom til øyene. Følgende arter er vitenskapelig beskrevet:

Mange hønsefugler som ikke tilhører slekta Coturnix, kalles også vaktler. Det gjelder for eksempel asiablåvaktel (Excalfactoria chinensis), sumpvaktel (Synoicus ypsilophorus) og buskvaktel (Perdicula asiatica) i fasanfamilien og alle artene i familien tannvaktler (Odontophoridae). Springvaktlene (Turnicidae) er ikke hønsefugler.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]