Urtre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Urtre
Urtre
Urtre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Metasequoia glyptostroboides
Hu & W.C.Cheng, 1948
Norsk(e) navn: urtre,
metasequoia
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Metasequoia
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltakStatus iucn2.3 CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Kina

Urtre eller vannsypress (latin: Metasequoia glyptostroboides) er en bartreart og eneste art innenfor metasequoiaslekten av sypressfamilien. På engelsk kalles det også dawn redwood. Treet vokser bare vilt i Hubei-, Sichuan- og Hunan-provinsene i Kina. Det ble tidligere regnet til sumpsypressfamilien, men er nå flyttet til sypressfamilien.

Bladene til utrreet.
Bladverk om høsten, med nåler som felles samlet.
Stammen av urtreet. Botanisk hage, Oslo.

Treet ble første gang oppdaget i Kina i 1944, etter at man tidligere bare kjente slekten fra fossiler. Det blir opp til 35 meter høyt, og kronen er kjegleformet. Unge greiner vokser oppover, men de eldre greinene henger stadig mere, og vokser enten horisontalt eller nedover. Barken er rødbrun og trevlete.

Urtreets blader er spesielle, de myke, lange nålene står motsatt i rekker på en bladstilk, som står i fliket formasjon med flere (partall) bladstilker, hver med motsatte, tette rekker av nåleblader. Slik ser bladene mer ut som flikete løvtreblad enn typiske barnåler. Om høsten går bladene over i rødt og oransj, og felles samlet.

Hannblomstene har rakleform, hunnblomstene er små og kongleaktige, i grupper ytterst på greinene. Når konglene miodnes, blir de 2-3 cm lange, brune og går fra å peke oppover til å henge ned.

Det finnes 5 000 trær i vill tilstanden i habitatene i Hubei. Treet er altså sterkt truet og globalt rødlistet, men plantes flittig. Kinas myndigheter har satt igang systematisk planting av treet for å bevare det for fremtiden. Hogst er forbudt, men derimot er jakten på kongler som trofé stor blant kinesere, og det er vanskelig å få trærne til å formere seg i naturlig tilstand.

Et urtre står plantet i vestre del av Botanisk hage i Oslo, og et midt i parken ved den gamle hovedgården.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]