Hopp til innhold

Rismark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rismark i Gaibandha, Bangladesh

Rismark eller risåker er en type flomutsatt åker der det dyrkes ris (Oryza), som er en svært vannkrevende og meget viktig matplante som trives med å stå i grunt (cirka 10 cm dypt) ferskvann i varmt klima. Rismarkene er ofte kystnære og gjerne tilknyttet elvesystemer som flommer over sine bredder i regelmessige intervaller.

Risdyrking har vært kjent i Asia i mer enn 5 000 år. Risplantene er egentlig en grasart og er klassifisert i familien Poaceae, som består av cirka 20 arter. I jordbrukssammenheng brukes i hovedsak kun to arter; Oryza sativa, som er en asiatisk art, og Oryza glaberrima, som er en afrikansk art.

Kunstig vanning

[rediger | rediger kilde]

For å få en mer stabil produksjon blir også rismarkene forsynt med både kunstige kanaler og vanningsrør, i sinnrike systemer som kan regulere vannstanden på åkrene og forsyne dem med vann når eller om dette blir nødvendig. Dette gjør det dessuten mulig å dyrke ris i til dels bratte skråninger, som kan bygges opp trapper, slik at vannet blir stående der.

Viktige biotoper

[rediger | rediger kilde]

Rismarkene er også viktige biotoper for en rekke dyr, som ulike typer pattedyr, reptiler, fugler og fisk. Noen av disse dyrene kan utgjøre en trussel mot mennesker som arbeider på rismarkene, for eksempel giftslanger.