Kystsequoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kystsequoia
Kystsequoia i California.
Kystsequoia i California.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sequoia sempervirens
Norsk(e) navn: kystsequoia,
redwood-tre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Sequoia
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra California

Kystsequoia eller redwoodtreet, også kalt coast redwood eller California redwood (Sequoia sempervirens) er et bartre som tilhører sequoiaslekten i sypressfamilien. Tidligere henførte man det til en nå forsvunnet familiebetegnelse, Taxodiaceae.

Treet Del Norte Titan, 93,6 meter høyt.
Detaljbilde av barken.
Sequoia sempervirens
Sequoia sempervirens Distribution.png

Treet kan bli over 115 m høyt og ha et stammetverrmål på åtte meter med volum inntil 1200 m³. Voksestedet er California, og plantet i Europa blir treet opp til 50 meter høyt. I New Zealand er treet naturalisert under navnet Rotorua. Kystsequoia har både kjønnet og ukjønnet formering. Veksten i starten kan nå opp til 20 meter på 20 år.

Kystsequoia er lite hardført, det vokser nær kysten i California, og tåler frost dårlig. Forsøk på å plante treet i Europa har vært lite vellykket på grunn av klimautfordringer.

Treet likner svært på urtreet (Metasequoia glyptostroboides), som i 1948 ble funnet i levende eksemplar i Kina. Hovedforskjellen er at urtreet feller nålene om høsten, slik også lerketrær gjør.

Kronen har en lett konisk form, og greinene er vannrette eller litt hengende. Greinenes form og den slankere formen skiller dette treet fra mammuttre (Sequoiadendron giganteum).

Barken er rød eller rødbrun, og opp til 30 cm tykk. Nålene er sjelden mer enn 2 cm lange, og sitter tett parallelt som tennene på en kam. De er mørk grønne med en hvit stripe under. I sjeldne tilfelelr er nålene albino (hvite), og disse trærne er det observert ca. 50 individer av. De frøbærende konglene er vanligvis 2-3 cm lange og rødbrune. De modnes på bare én sesong.

Utbredelse og økologi[rediger | rediger kilde]

Treet kan bli 2.200 år gammelt, barken er rik på tanniner som beskytter mot forråtnelse, skogbrann og insekter. Trærne gir habitater for noen truede fuglearter i USA. Treet liker dype, fuktige og nedbørrike dalbunner. Andre arter som lever i samme habitat er douglasgran og Vestamerikansk hemlokk.

Treet vokser på 30-900 meters høyde, og er en art som er sårbar for hogst og utryddelse. Habitatene utgjør over 360 000 hektar, og treet er svært verdifullt i tømmerhogst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]