Ambratreslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambratreslekta
Orientalsk ambratre
Orientalsk ambratre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Liquidambar
L.
Norsk(e) navn: ambratre
Hører til: Altingiaceae,
Saxifragales,
blomsterplanter
Antall arter: 4–5
Habitat: skog
Utbredelse: Nord-Amerika, Sørvest- og Øst-Asia
Arter:

Ambratreslekta (Liquidambar) er ei slekt i familien Altingiaceae. Den ble tidligere regnet til trollhasselfamilien (Hamamelidaceae).

Alle artene er store, løvfellende trær. Bladene sitter spredt og er håndflikete med 3–7 lapper. Trærne er sambu og vindbestøvet. Blomstene sitter i runde hoder, og frukten er tornet og kulerund. Utbredelsen er oppsplittet med én art i østlige Nord-Amerika, én i Sørvest-Asia og to i Øst-Asia. Enkelte botanikere skiller ut de sørligste amerikanske populasjonene som en femte art, Liquidambar macrophylla. Slekta hadde en mye større utbredelse fra eocen til pliocen, og den fantes da også i Europa og vestlige Nord-Amerika.

Molekylærgenetiske studier tyder på at Liquidambar i tradisjonelt omfang er parafyletisk. De to artene i Nord-Amerika og Sørvest-Asia danner en gruppe, mens de østasiatiske artene er nærmere beslektet med Altingia. Det er påvist at Semiliquidambar består av hybrider mellom østasiatiske Liquidambar-arter og Altingia. I 2013 ble det publisert en systematikk for Altingiaceae der alle 15 arter i familien samles i én slekt, Liquidambar. Dette er ment å gi et bedre bilde av de virkelige slektskapsforholdene i familien.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fossil av Liquidambar europaea fra Tyskland