Den hebraiske Bibelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler begrepet «Den hebraiske Bibelen». For jødiske skrifter, se Tanakh. For andre kristne kanoner, se Det gamle testamentet.
Manuskript fra den hebraiske Bibelen med Targum, fra 1000-tallet.

Den hebraiske Bibelen er en fellesbetegnelse på de av bøkene i Bibelen som opprinnelig ble skrevet på hebraisk, og på ukontroversielle kanoner. Uttrykket samsvarer i stor grad den jødiske Tanakh og det protestantiske gamle testamentet, men inkluderer ikke De deuterokanoniske bøker i Det gamle testamentet brukt av Den romersk-katolske kirke. Uttrykket inkluderer ikke navn eller nummerert rekkefølge på bøkene, i motsetning til både Tanakh og Det gamle testamentet.

Den hebraiske Bibelen som begrep er et forsøk på å spesifisere med tanke på innhold samtidig som det forsøker å unngå hentydninger til særskilte tolkningtradisjoner ellerteologiske retninger. Det er benyttet i utstrakt grad i akademiske utgivelser og flerreligiøse diskusjoner i en relativ nøytral kontekst for å inkludere dialog blant alle religiøse tradisjoner, men lite brukt i den indre lære av de som bruker teksten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

religionsDenne religions- og litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.