Fiber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hampfiber
Fiberoptisk kabel

Fiber (fra latin fibra, «trevl, tråd»)[1][2] er et naturlig eller et kunstig materiale eller stoff som er betydelig lengre enn det er bredt.[3] Det består av sammenhengende filamenter eller forlengede enhetlige stykker, på samme måte som homogene tråder. De er viktige bestanddeler i biologien for både planter og dyr, der de holder sammen det øvrige vevet. Menneskers bruksområder for fiber er høyst varierte, vi kan spinne fibrene til tråd, hyssing, snøre, garn og tau.

Fiber kan inngå som en komponent i komposittmaterialer eller kan veves til matter som for eksempel papir eller filt. Fiber brukes ofte i produksjon av andre materialer, der råstoffene enten er fra naturen eller produseres syntetisk. Syntetiske fibre er billigere å produsere enn naturlige fibre, ettersom det er en tilnærmet uuttømmelig kilde for syntetiske fibre sammenlignet med tilgangen på naturlige fibre. De sterkeste ingeniørmaterialene inneholder ofte fibre, for eksempel karbonfiber og polyetylen med ultrahøy molekylvekt.

Etterspørselen etter naturlige fibre er høyere enn for syntetiske fibre, ikke minst på grunn av at naturlige fibre er som regel behageligere å ha på seg i form av klær enn syntetiske fibre. Viskose er en halvsyntetisk fiber ettersom hovedbestanddelen er et naturprodukt (cellulose) hvor det tilføres en kjemisk blanding slik at kan produsere fiber.[4]

Naturlige fibre[rediger | rediger kilde]

Naturlige fibre inkluderer de som produseres av planter, dyr og geologiske prosesser. De kan klassifiseres etter opprinnelse.

  • Animalske fibre består for det meste av bestemte proteiner. Forekomster er edderkoppsilke, ekte silke, tarmreimer (eng:catgut), hår og ull, slik som kashmir, mohair og angora.
  • Mineralske fibre i naturlig tilstand: asbest. Asbest er det eneste mineralet med naturlig forekommende lange, mineralske fibre. Korte fiber-lignende mineraler inkluderer wollastinitt, attapulgitt og halloysitt.

Syntetiske fibre[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kunstfiber

Kunstfiber eller syntetiske fiber er kunstig framstilte fiber.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «fiber», NAOB
  2. ^ «fiber (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ Kadolph, Sara (2002): Textiles. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-025443-6.
  4. ^ Møller, Mette (12. februar 2021): Hva er syntetiske stoffer?, Mettemoller.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Fibers – kategori av bilder, video eller lyd på Commons