Fiber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fiber er en materialtype som består av sammenhengende filamenter eller forlengede enhetlige stykker, på samme måte som homogene tråder. De er viktige bestanddeler i biologien for både planter og dyr, der de holder sammen det øvrige vevet. Menneskers bruksområder for fiber er høyst varierte, vi kan spinne fibrene til tråd, hyssing, snøre, garn og tau. Fiber kan inngå som en komponent i komposittmaterialer eller kan veves til matter som for eksempel papir eller filt. Fiber brukes ofte i produksjon av andre materialer, der råstoffene enten er fra naturen eller produseres syntetisk. Syntetiske fibre er billigere å produsere enn naturlige fibre, ettersom det er en tilnærmet uuttømmelig kilde for syntetiske fibre sammenlignet med tilgangen på naturlige fibre. Etterspørselen etter naturlige fibre er høyere enn for syntetiske fibre, ikke minst fordi naturlige fibre er som regel behageligere å ha på seg i form av klær enn syntetiske fibre.

Naturlige fibre[rediger | rediger kilde]

Naturlige fibre inkluderer de som produseres av planter, dyr og geologiske prosesser. De kan klassifiseres etter opprinnelse.

  • Animalske fibre består for det meste av bestemte proteiner. Forekomster er edderkoppsilke, ekte silke, tarmreimer (eng:catgut), hår og ull, slik som kashmir, mohair og angora.
  • Mineralske fibre i naturlig tilstand: asbest. Asbest er det eneste mineralet med naturlig forekommende lange, mineralske fibre. Korte fiber-lignende mineraler inkluderer wollastinitt, attapulgitt og halloysitt.

Syntetiske fibre[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kunstfiber

Kunstfiber eller syntetiske fiber er kunstig framstilte fiber.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]