Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stemma dei Medici.png

Medici var en mektig og innflytelsesrik florentinsk slekt som hadde sin storhetstid fra det 14. til det 17. århundre. Slekten omfatter tre paver (Leo X, Klemens VII og Leo XI), et stort antall herskere i Firenze og franske kongelige. Slekten hadde stor betydning for den italienske renessansen.

Slekten[rediger | rediger kilde]

Slekten fikk sin første maktstilling gjennom bankvirksomhet. Medici-banken var en av de rikeste og best respekterte i Europa. Med banken som basis skaffet familien seg politisk innflytelse. Til å begynne med var innflytelsen i Firenze, senere i Italia og utover i Europa.

Giovanni di Bicci de' Medici innledet Medici-slektens bankvirksomhet, og klarte også å skaffe seg innflytelse i florentinsk styre og stell. Det var imidlertid hans sønn Cosimo den eldre som i 1434 ble gran maestro og dermed uoffisielt overhode for Den florentinske republikk.

Den ene slektsgrenen stammer fra Cosimo den eldre, og den styrte frem til Alessandro de' Medici ble myrdet. Da var det Cosimo I den store som tok over. Han var en del av den grenen som stammet fra Lorenzo den eldre. Lorenzo var yngre bror av Giovanni de Bicci.

Kunst og arkitektur[rediger | rediger kilde]

Domkirken med Brunelleschis kuppel

Mediciene hadde sine viktigste bidrag innen kunst og arkitektur. De viktige renessansekunstnere og arkitektene fikk oppdrag fra Mediciene. Giovanni di Bicci de' Medici var den første da han støttet Masaccio og beordret rekonstruksjonen av Basilica di San Lorenzo di Firenze. Cosimo den eldre benyttet Donatello og Fra Angelico. Michelangelo ble benyttet av flere av slektens medlemmer, først Lorenzo de' Medici. I tillegg til kommisjonene samlet også Mediciene på kunst. Deres samlinger danner basis for det store kunstgalleriet Uffizi i Firenze.

Arkitektonisk har Mediciene satt sterkt preg på Firenze, med Uffizi galleriet, Palazzo Pitti og havene bak palasset (Giardino di Boboli) , fortet Belvedere, og Palazzo Medici.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]