Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medici var en mektig og innflytelsesrik florentinsk slekt som hadde sin storhetstid fra det 14. til det 17. århundre. Slekten omfatter fire paver (Leo X, Klemens VII, Pius IV og Leo XI), et stort antall herskere i Firenze og franske kongelige. Slekten hadde stor betydning for den italienske renessansen.

Slekten[rediger | rediger kilde]

Slekten fikk sin første maktstilling gjennom bankvirksomhet. Medici-banken var en av de rikeste og best respekterte i Europa. Med banken som basis skaffet familien seg politisk innflytelse. Til å begynne med var innflytelsen i Firenze, senere i Italia og utover i Europa.

Giovanni di Bicci de' Medici innledet Medici-slektens bankvirksomhet, og klarte også å skaffe seg innflytelse i florentinsk styre og stell. Det var imidlertid hans sønn Cosimo den eldre som i 1434 ble gran maestro og dermed uoffisielt overhode for Den florentinske republikk.

Den ene slektsgrenen stammer fra Cosimo den eldre, og den styrte frem til Alessandro de' Medici ble myrdet. Da var det Cosimo I den store som tok over. Han var en del av den grenen som stammet fra Lorenzo den eldre. Lorenzo var yngre bror av Giovanni de Bicci.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Maria de' Medici

Kunst og arkitektur[rediger | rediger kilde]

Domkirken med Brunelleschis kuppel

Mediciene ble toneangivende for utviklingen innen kunst og arkitektur. En rekke av de renessansekunstnere og arkitektene som har blitt stående som sentrale i kunsthistorien, fikk oppdrag fra slektens ulike medlemmer. Giovanni di Bicci de' Medici ble den første av slektens store mesèner da han støttet Masaccio og beordret rekonstruksjonen av Basilica di San Lorenzo di Firenze. Cosimo den eldre knyttet til seg Donatello og Fra Angelico. Michelangelos tjenester ble benyttet av flere av slektens medlemmer, med Lorenzo de' Medici som den første oppdragsgiveren. I tillegg til å bestille verker direkte fra kunstnerne, var Mediciene også kunstsamlere. Deres samlinger er sentrale i det store kunstgalleriet Uffizi i Firenze. Leonardo da Vinci jobbet hos de’ Medici når han var 14 år gammel.[1]

Også arkitektonisk har Mediciene satt et sterkt preg på Firenze, med Uffizigalleriet, Palazzo Pitti og havene bak palasset (Giardino di Boboli), fortet Belvedere og Palazzo Medici som sentrale byggverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tschudi-Madsen, Stephan (7. februar 2022). «Leonardo da Vinci». Store norske leksikon. Besøkt 23. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]