Håndrokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spinning med (hånd)rokken under venstre arm og (hånd)teinen hengende fra høyre hand. Oljemaleri av Anton Romako
Spinning av tråd med håndrokk og håndtein: Fibermaterialet samles omkring håndrokken; (a). Noen fibertråder festes til håndteinen (en pinne med spinnehjul; b-c). Når håndteinen henger som et lodd og snurres med fingrene, strekkes fibrene og tvinnes til en trådlengde som deretter vikles opp på teinen.

En håndrokk, rokkehodekjepp, rokk eller spinnekjepp er et hjelperedskap som brukes under spinning med håndtein. Redskapet brukes særlig ved spinning av lin, men kan benyttes til alle typer fiber. Redskapet har form av en tilskåret kjepp, og derfor kalles det også spinnekjepp. Spinnematerialet, bindes fast eller vikles rundt. Håndteinen, eller teinen, er påmontert et svinghjul, spinnehjulet. Virksomheten kalles spinning, og produktet er spunnet tråd, som kan brukes til veving eller strikking, eller som sytråd.

Håndrokken, som opprinnelig bare ble kalt rokk, kan holdes i handa, stikkes under armen, klemmes mellom knærne, festes i beltet eller legges i fanget. Håndrokken er en iøynefallende del av alle avbildninger av spinning med håndtein.

Når dette (hånd)redskapet monteres på hjulrokken kalles det oftest rokkehode.

Ordet håndrokk kan også brukes som betegnelse på håndtein og dessuten om hele systemet med rokkehodekjepp og hengende håndtein.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]