Kendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kendal
Kendal roofscape.jpg
Kendal preges av grå kalksteinshus
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktSouth Lakeland
Admin. grevskapCumbria
Seremon. grevskapCumbria
StatusBy (town)
PostnummerLA9
Retningsnummer01539
Befolkning28 586 (2011)
PostkodeLA9
Kart
Kendal
54°19′34″N 2°44′42″V

Kendal, i gamle dager kjent som Kirkby i Kendal eller Kirkby Kendal, er en markedsby, verdslig sogn og administrasjonssenter i distriktet South Lakeland i Cumbria i England. Historisk lå Kendal i Westmorland. Den er lokalisert 13 km sørøst for Windermere, 31 km nord for Lancaster, 37 km nordøst for Barrow-in-Furness, og 61 km nordvest for Skipton. Kendal er mest kjent som et turistmål, for konfekten Kendal mint cake og for bygningene i lokal, grå kalkstein som har gitt byen kallenavnet «Auld Grey Town». Den ligger ved elven Kent og har en befolkning på 28 586 innbyggere ved folketellingen i 2011.[1] Det gjør Kendal til den største by i distriktet South Lakeland, og tredje største by i grevskapet bak Carlisle og Barrow-in-Furness.

Geografi og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Kendal ligger ved elven Kent, og er omgitt av lave åser. Den ligger rett utenfor nasjonalparken Lake District, og regnes ofte med til parken fordi mange turister bruker den som base under turer. Ettersom den er omgitt av landsbygd har byen lenge vært et viktig handelssenter for området.

Kendal stasjon betjener Windermere Branch Line, og har forbindelser til Windermere i nord og Oxenholme og Lancaster i sør. Det er omkring tolv km til motorveien M6. Hovedveien A65 stopper i Kendal, mens A6 går gjennom byen.

Lancasterkanalen ble utvidet til Kendal i 1819, men den nordlige delen ble ufarbar da M6 ble anlagt. Deler av den seksjonen ble drenert og fylt igjen for å hindre lekkasjer. Den delen av kanalen som gikk gjennom byen er restaurert, og det er per 2007 planer om å restaurere resten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kendal nevnes i Domesday Book (1086) som Cherchbi. Den var i flere århundrer kjent som Kirkbie Kendal, som betyr «landsby med kirke i Kentdalen». Den ble en periode også kalt Kirkbie Strickland. Normannerne reiste en festning av typen motte and bailey der, vest i den moderne byen.

Som mange andre markedsbyer i området fikk Kendal en hovedgate, high street, med befestede sidegater, yards, slik at befolkningen lett kunne søke beskyttelse når den ble raidet av Border Reivers, anglo-skotske plyndrere. Hovedindustrien var ullprodukter, noe som reflekteres i byens våpen med mottoet Pannus mihi panis, «ull er mitt brød». Det ble laget et stoff, Kendal Green, med en lokal produksjonsmåte, som skal ha blitt kjent etter at bueskyttere fra Kendal kjempet ved Agincourt iført klær av slikt stoff.

Det ligger flere ruiner av festnings er i byen, hvorav det nyeste, Kendal Castle, ble bygget mot slutten av 1100-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lead Dataset List» Arkivert 6. januar 2014 hos Wayback Machine.. Statistics.gov.uk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Kendal hos Wikivoyage