Kendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kendal
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: South Lakeland
Admin. grevskap: Cumbria
Seremon. grevskap: Cumbria
Status By (town)
Befolkning 27 505 (2001)
Postkode: LA9

Kendal preges av grå kalksteinshus

Kendal er en by i Cumbria i England. Den er administrasjonssenter og største by i distriktet South Lakeland, og tredje største by i grevskapet. Kendal er mest kjent som et turistmål, for konfekten Kendal mint cake og for bygningene i lokal, grå kalkstein som har gitt byen kallenavnet «Auld Grey Town».

Geografi og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Kendal ligger ved elven Kent, og er omgitt av lave åser. Den ligger rett utenfor nasjonalparken Lake District, og regnes ofte med til parken fordi mange turister bruker den som base under turer. Ettersom den er omgitt av landsbygd har byen lenge vært et viktig handelssenter for området.

Kendal stasjon betjener Windermere Branch Line, og har forbindelser til Windermere i nord og Oxenholme og Lancaster i sør. Det er omkring tolv km til motorveien M6. Hovedveien A65 stopper i Kendal, mens A6 går gjennom byen.

Lancasterkanalen ble utvidet til Kendal i 1819, men den nordlige delen ble ufarbar da M6 ble anlagt. Deler av den seksjonen ble drenert og fylt igjen for å hindre lekkasjer. Den delen av kanalen som gikk gjennom byen er restaurert, og det er pr. 2007 planer om å restaurere resten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kendal nevnes i Domesday Book (1086) som Cherchbi. Den var i flere århundrer kjent som Kirkbie Kendal, som betyr «landsby med kirke i Kentdalen». Den ble en periode også kalt Kirkbie Strickland. Normannerne reiste en festning av motte and bailey-type der, vest i den moderne byen.

Som mange andre markedsbyer i området fikk Kendal en hovedgate, high street, med befestede sidegater, yards, slik at befolkningen lett kunne søke beskyttelse når den ble raidet av Border Reivers, anglo-skotske plyndrere. Hovedindustrien var ullprodukter, noe som reflekteres i byens våpen med mottoet Pannus mihi panis, «ull er mitt brød». Det ble laget et stoff, Kendal Green, med en lokal produksjonsmåte, som skal ha blitt kjent etter at bueskyttere fra Kendal kjempet ved Agincourt iført klær av slikt stoff.

Det ligger flere slottsruiner i byen, hvorav det nyeste, Kendal Castle, ble rest mot slutten av det 12. århundre.