House of Lords

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°29′55,7″N 0°07′29,5″V

Salen i Westminsterpalasset der overhusmedlemmene samles til møte, fotografert en gang mellom 1870 og 1885

House of Lords er overhuset i Det britiske parlamentet. I motsetning til det langt viktigere Underhuset består det av utnevnte (og noen arvelige), ikke-valgte medlemmer. Medlemmene deles i to kategorier: Lords Spiritual (de øverste geistlige lederne i Den engelske kirke) og Lords Temporal (medlemmer av adelsstanden). Dette gjenspeiles i forsamlingens formelle tittel: The Right Honourable The Lords Spiritual and Temporal in Parliament Assembled. De to medlemskategoriene regnes som separate stender, men de møter, debatterer og stemmer sammen. Det er per 18. september 2016 i alt 810 medlemmer i Overhuset, hvorav 26 er geistlige.[1]

Overhusets makt er i dag av begrenset betydning. Gjennom det 20. århundre har dets betydning i britisk politikk blitt stadig mindre. Med Parliament Act 1911 mistet det sitt absolutte vetorett, og kunne deretter kun utsette lovforslag i inntil to år, med Parliament Act 1949 ble denne retten innskrenket ytterligere, til ett år. Overhuset var tidligere et rent aristokratisk organ som representerte adelens interesser. Med Life Peerages Act 1958, ble det mulighet for statsministeren gjennom monarken til å gi personer ikke-arvelige adelstitler (baronier på livstid) noe som endret kammerets århundrelange arvelige natur.

Fram til iverksettelsen av House of Lords Act 1999 hadde mange personer med titler i de britiske adelskalendrene automatisk rett til å sitte i overhuset. Da ble denne retten fjernet, samtidig som en rekke peers, som var medlemmer på grunn av sine arvede adelstitler, mistet sin plass. Av Overhusets 810 medlemmer er 693 livstidsutnevnte, mens 91 er arvelorder.[1]

Medlemmene i Overhuset har partitilknytning eller møter som uavhengige, såkalte crossbenchers. Per september 2016 var Det konservative parti det største partiet i Overhuset med 255 medlemmer. Arbeiderpartiet hadde 209 og Liberaldemokratene 105 medlemmer. 177 medlemmer møtte som uavhengige.[1] De mindre partiene er også representert i Overhuset.

House of Lords var tidligere høyeste domstol for alle straffe- og privatrettslige saker i England, Wales og Nord-Irland, og for privatrettslige saker i Skottland. Etter en endring i landets lover i 2005 (Storbritannia har ingen grunnlov, derfor holder en lovendring for å dramatisk endre samfunnet), ble denne funksjonen i 2009 overført til en ny Høyesterett. Inntil da, ble denne funksjonen utøvd av en komite av medlemmer av Overhuset, kjent som «Law Lords», med juridisk kompetanse, men disse medlemmene avstod fra å stemme i alle Overhusets valg, slik at man levde opp til maktfordelingsprinsippet.

Det har gjennom lang tid vært debatter i Storbritannia om institusjonens fremtid. Labour ønsket lenge å avskaffe kammeret. Et veiledende forslag som fikk flertall i underhuset i mars 2007 gikk ut på at alle medlemmer skulle velges.[2] Forslaget er ikke gjennomført.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Lords by party, type of peerage and gender, Det britiske parlamentet. Besøkt 18. september 2016.
  2. ^ «Demokratiet indføres i det britiske Overhus», Politiken.dk. Publisert: 07.03.2007. Besøkt 12. juni 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]