Sunndalsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innerste delen av Sunndalsfjorden og Sunndalsøra.
Denne artikkelen er om fjorden i Møre og Romsdal. For fjorden i Nord-Trøndelag med samme navn, se Sunndalsfjorden (Nord-Trøndelag).

Sunndalsfjorden er en fjord i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Fjorden er en fortsettelse av Tingvollfjorden, og går fra kommunegrensa ved Ballsneset inn til kommunesenteret Sunndalsøra.[1] Noen ganger kalles begge fjordene under ett for Sunndalsfjorden. Den egentlige Sunndalsfjorden er 17 kilometer lang, mens lengden sammen med Tingvollfjorden er 55 kilometer.

På vestsida rundt halvveis inn i fjorden ligger Øksendalsbukta og Øksendalsøra, hvor Øksendalstunnelen går mot sørøst inn til Sunndalsøra. Tunnelen er en del av fylkesvei 62 som fortsetter videre nordover på vestsida av fjorden. På østsida av fjorden ligger bygda Oppdøl, hvor riksvei 70 kommer fra Ålvundeid og fortsetter inn fjorden til Sunndalsøra.

Elvene Driva og Litledalselva munner ut i Sunndalsfjorden ved Sunndalsøra. Her ligger også Aura kraftverk og et stort aluminiumsverk. Ved Øksendalsøra munner elva Usma ut i fjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sunndalsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk