Spydnebbdykker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spydnebbdykker
Spydnebbdykker
Vitenskapelig(e)
navn
:
Podiceps major
Boddaert, 1783
Norsk(e) navn: spydnebbdykker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Dykkerfugler
Familie: Dykkerfamilien
Slekt: Podiceps
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: limnisk, innsjøer og elver
Utbredelse: Sør-Amerika

Spydnebbdykker (Podiceps major) er en limnisk art i dykkerfamilien (Podicipedidae). Den har to underarter, P. m. major og P. m. navasi, og er utbredt i Sør-Amerika. Spydnebbdykkeren er den største av dykkerartene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren er svært stor, og har mer fasong som en skarv eller gås, enn andre dykkerfugler. Den er ca 67-80 cm og veier vanligvis rundt 1600 gram, men kan veie så mye som opp til 2 kg. Hodet og nakken er svart, framsiden på halsen er rødbrun. Oversiden er svart og undersiden er hvit.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Llimona et al. (2017).[2] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[3] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en midlertid beskrivelse (i påvente av et offisielt navn).

Treliste

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Underarten Podiceps major major er utbredt i vestlige Peru, Paraguay, sørøstlige Brasil, Urguay, sentrale Chile og i sørlige Argentina. Underarten Podiceps major navasi er utbredt i sørlige deler av Chile.

Spydnebbdykkeren holder til i åpne vannområder, for det meste på innsjøer og på elver med liten strøm, ofte omringet av skog. Utenfor hekkesesongen holder de til i estuarer og bukt, gjerne med mye tare.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren spiser hovedsakelig fisk, som regel på 10 cm og mindre, men den kan også spise større fisk.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren hekker i innlandet. De fleste legger eggene sine mellom oktober og januar, og den legger mellom tre og fem egg. To kull, og muligens flere, kan bli oppdratt samtidig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Podiceps major. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22696596A93573021. Podiceps major. Besøkt 21. januar 2018.
  2. ^ Llimona, F., del Hoyo, J. & Bonan, A. (2017). Grebes (Podicipedidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]