Spydnebbdykker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spydnebbdykker
Nomenklatur
Podiceps major
Boddaert, 1783
Populærnavn
spydnebbdykker
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenDykkerfugler
FamilieDykkerfamilien
SlektPodiceps
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: limnisk, innsjøer og elver
Utbredelse: Sør-Amerika

Spydnebbdykker (Podiceps major) er en limnisk art i dykkerfamilien (Podicipedidae). Den har to underarter, P. m. major og P. m. navasi, og er utbredt i Sør-Amerika. Spydnebbdykkeren er den største av dykkerartene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren er svært stor, og har mer fasong som en skarv eller gås, enn andre dykkerfugler. Den er ca 67–80 cm og veier vanligvis rundt 1600 gram, men kan veie så mye som opp til 2 kg. Hodet og nakken er svart, framsiden på halsen er rødbrun. Oversiden er svart og undersiden er hvit.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Llimona et al. (2017).[2] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[3] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en midlertid beskrivelse (i påvente av et offisielt navn).

Treliste

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Underarten Podiceps major major er utbredt i vestlige Peru, Paraguay, sørøstlige Brasil, Uruguay, sentrale Chile og i sørlige Argentina. Underarten Podiceps major navasi er utbredt i sørlige deler av Chile.

Spydnebbdykkeren holder til i åpne vannområder, for det meste på innsjøer og på elver med liten strøm, ofte omringet av skog. Utenfor hekkesesongen holder de til i estuarer og bukt, gjerne med mye tare.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren spiser hovedsakelig fisk, som regel på 10 cm og mindre, men den kan også spise større fisk.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Spydnebbdykkeren hekker i innlandet. De fleste legger eggene sine mellom oktober og januar, og den legger mellom tre og fem egg. To kull, og muligens flere, kan bli oppdratt samtidig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Podiceps major. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22696596A93573021. Podiceps major. Besøkt 21. januar 2018.
  2. ^ Llimona, F., del Hoyo, J. & Bonan, A. (2017). Grebes (Podicipedidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]