Rollandia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rollandia
Hvitøredykker (R. rolland)
Hvitøredykker (R. rolland)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rollandia
Bonaparte, 1856
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Dykkerfugler
Familie: Dykkerfamilien
Antall arter: 2
Habitat: limnisk, knyttet til siv
Utbredelse: Sør-Amerika
Delgrupper:

Rollandia er en limnisk slekt i dykkerfamilien (Podicipedidae) som består av to nålevende arter, hvorav den ene med tre taxa og den andre monotypisk. Artene er mellomstore og måler omkring 24–45 cm.

Den ene arten er utbredt over store deler av Sør-Amerika, fra Peru og sørover til det sørligste Chile og Argentina, inkludert på Falklandsøyene. Den andre er flygeudyktig og endemisk for et begrenset område i Andes, fra Arapasjøen og Umayosjøen i det sørøstre Peru, via Titicacasjøen til Uru-urusjøen og Poopósjøen i det vestre Bolivia i sør. Begge er nært knyttet til et limnisk miljø.[1]

Rollandia blir av og til inkludert i Podiceps.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Llimona et al. (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en midlertid beskrivelse (i påvente av et offisielt navn).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Llimona, F., del Hoyo, J. & Bonan, A. (2017). Grebes (Podicipedidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]