Karpefisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karpefisker
Chondrostoma nasus
Chondrostoma nasus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cypriniformes
Bleeker, 1859
Norsk(e) navn: karpefisker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Underklasse: Strålefinnede fisker
Overorden: Ostariophysi
Antall arter: over 2000
Habitat: noen få arter i brakkvann, de fleste i ferskvann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Karpefisker er en orden av beinfisker som har én enkelt ryggfinne. Karpefiskene omfatter mer enn 3500 arter av ferksvannsfisk. De fleste artene finnes i Sørøst-Asia, men de er også vidt utbredt i Europa og Nord-Amerika, men mangler i Australia og Sør-Amerika. Ordenens nermeste slektninger er maller.

Det finnes 15 arter i Norge. Alle de norske artene tilhører karpefamilien, som er den største gruppen i ordenen.

Bygning og levevis[rediger | rediger kilde]

Karpefisker har bare en enkelt ryggfinne og i motsetting til beslektede ordener mangler de en fettfinne mellom ryggfinnen og halefinnen. De har heller ikke tenner i munnen, men svelgtenner, som er analoge strukturer i strupen. Mange av artene er viktige matfisker, særlig karpe som det drives oppdrett på i stor stil i Asia. De fleste artene i familien er hardføre og tåler å leve i mange miljøer. Dette har gjort dem til en populær gruppe i akvariehandelen. Mange av de vanligste akvariefiskene som gullfisk, sebrafisk. kuhliål, praktbotia og algeetere tilhører karpefiskene.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Karpefiskene deles i to underordner. Den største ordenen er Cyprinoidea, som omfatter karpefamilien. Disse utgjør alle de fiskene vi vanligvis tenker på som karper. De er relativt høye i kroppen, de fleste med store, tydelige skjell. Den andre underordenen er Cobitoidea, som omfatter fire familier, alle relativt små arter med mer eller mindre langstrakt kropp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

XRF-Pseudanthias squamipinnis.pngDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.