Super Mario Kart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Super Mario Kart
UtviklerNintendo
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
ProdusentShigeru Miyamoto
PlattformSuper NES, Wii
UtgivelseJP 27. august 1992
NA 1. september 1992
EU 21. januar 1993
SjangerBilspill
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseAlle
Del av serien Mario Kart, Mario

Super Mario Kart er et bilspill utviklet og utgitt av Nintendo til Super NES, og det første spillet i den populære Mario Kart-serien.[1] Mario Kart handler om å vinne kappløp på go-kartbaner.[2] Oppfølgeren til Super Mario Kart er Mario Kart 64 til Nintendo 64.[3]

Super Mario Kart er et racing-spill med flere enkeltspill-modus eller flerspiller-moduser. I løpet av spillet skal spillerne få kontroll over en av åtte karakterer fra Super Mario-franchisen. Hver karakter har forskjellige evner, og skal kjøre rundt på baner med kart fra tema fra Super Mario-verdenen. Rett før de skal begynne å kjøre, dukker en karakter kalt «Lakitu» med et blinkende trafikklys hengende på en fiskestang rett ved siden av startstreken. Nedtellingen begynner og når lyset blir grønt, begynner den offisielle konkurransen. Målet med konkurransene er enten å gjennomføre et løp før de andre spillerne, som skal kontrolleres av datamaskinen eller av andre spillere. Eller gjennomføre en runde på raskest mulig tid. Det finnes også en kamp-modus, hvor målet er å angripe kjøretøyene til de andre menneskelige spillerne.

Enkelte områder på banene er merket med spørsmålstegn, og er spredt rundt på racerbanene. Disse områdene kan gi midlertidige spesielle evner (eller power-up) til en spiller, hvis kjøretøyet deres passerer ett over disse områdene. Power-ups, for eksempel muligheten til å kaste skjell eller bananer, kan føre til at andre spillere snurrer rundt og midlertidig mister kontrollen. Mynter kan også plukkes opp i løpet av konkurranser, og dette kan mdlertidig øke spillerens hastighet. Å skaffe mynter hjelper også spillere når kjøretøyet deres blir truffet av en annen spiller: i stedet for å snurre rundt og miste kontrollen, mister spilleren i stedet en mynt. Mynter går også tapt hvis et kjøretøy blir truffet av Power-ups, eller spilleren faller ned fra banene.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Super Mario Kart har to enkeltspiller-moduser: Mario Kart GP (som står for Grand Prix) eller Time Trial. I Mario Kart GP kreves det at én spiller skal kjøre mot syv data-styrte karakterer i fem løp som kalles Cups. I utgangspunktet er det tre Cups tilgjengelig – sopp, blomster og stjerne – med to forskjellige vanskelighetsgrader: 50cc og 100cc. Ved å vinne alle tre Cupene på 100cc-nivå, blir en fjerde Cups tilgjengelig: Spesial-cupen. Å vinne alle fire Cups på 100cc-nivå låser også opp en ny vanskelighetsgrad: 150cc. Hver Cup består av fem konkurranser med fem runder hver, som hver finner sted på forskjellige baner. For å fortsette gjennom en Cup, må spilleren komme på fjerde plass eller høyere i hvert eneste løp. Hvis en spiller avslutter på mellom femte plass og åttende plass, må konkurransen spilles om igjen - på bekostning av ett liv - inntil en plassering på fjerde plass eller høyere er oppnådd.

Hvis en spiller ikke har noen liv igjen når de havner på femte plass eller dårligere, er hele spillet over. Poeng blir tildelt på de fire øverste plasseringene i en konkurranse. Første til fjerde plass får henholdsvis ni, seks, tre eller ett poeng. Hvis en spiller gjennomfører tre konkurranser på rad, og havner i samme posisjon hver gang, får denne spilleren ett ekstra liv. Den spilleren med høyest antall poeng etter at alle fem konkurransene er fullført, vinner hele Cupen. Super Mario Kart tilbyr også tre flerspiller-moduser; Mario Kart GP, Match Race eller Battle Mode. Flerspiller-modusene støtter to spillere, og den andre spilleren bruker den nederste halvdelen av skjermen - som vanligvis blir brukt som kart til enkeltspiller-modusene.

Mario Kart GP er det samme som i enkeltspiller-modus. Den eneste forskjellen er at det nå er to menneske-kontrollerte og seks data-kontrollerte spillere. Match Race innebærer at de to spillerne konkurrerer mot hverandre på en bane etter eget valg - men uten noen andre motstandere til stede. I Battle Mode skal to spillere igjen konkurrere mot hverandre, men denne gangen på ett av fire dedikerte Battle Mode-baner. Hver spiller skal begynne med tre ballonger som henger fast på kjøretøyet sitt. Den første spilleren som får alle tre ballongene sine ødelagt av mot-spilleren, taper konkurransen.

Super Mario Kart tilbyr åtte spillbare karakterer fra Mario-universet: Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Jr., Koopa Troopa eller Toad. Hver karakter har forskjellige muligheter, når det kommer til blant annet hastighet eller akselerasjon. Hver karakter har også forskjellige superkrefter, som er spesifikke for hver karakter; Yoshi kan for eksempel slippe egg som får andre spillere til å miste kontrollen og spinne rundt. Men Donkey Kong Jr. kan kaste banan-skall som andre spillere kan skli på. Banene i Super Mario Kart er basert på forskjellige områder hentet fra Super Mario World, for eksempel Donut Plains.

Spillbare figurer[3][rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Life, Nintendo (28. mars 2014). «Review: Super Mario Kart (Wii U eShop / SNES)». Besøkt 29. september 2016. 
  2. ^ «The complete history of Mario Kart». VentureBeat. Besøkt 29. september 2016. 
  3. ^ a b «Super Mario Kart - Super Mario Wiki, the Mario encyclopedia». www.mariowiki.com. Besøkt 29. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]