Strike Back

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strike Back
Generell informasjon
SjangerActionserie
Prod.landUSA, Storbritannia
Sesonger8
Episoder76
Lengde44 minutt min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
8 oppføringer
Richard Armitage
Andrew Lincoln
Shelley Conn
Rhona Mitra
Charles Dance
Robson Green
Philip Winchester
Sullivan Stapleton
Bak kamera
ManusSimon Burke, James Dormer, Jed Mercurio, Robert Murphy, Tony Saint, John Simpson, Frank Spotnitz, Alan Whiting
RegiMichael J. Bassett, Bill Eagles, Edward Hall, Alex Holmes, Daniel Percival, Julian Holmes, Paul Wilmshurst, Stephen Woolfenden
MusikkIlan Eshkeri
Prod.selskapHBO, BBC, Sky1
Sending
Periode5. mai 201017. apr. 2020
TV-kanalSky1, Cinemax
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Strike Back er en britisk-amerikansk fjernsynsserie basert på en roman med samme navn av tidligere SAS-soldat Chris Ryan. Serien følger den fiktive Seksjon 20 i det britiske forsvaret, som utfører diverse prioriterte høyrisikooppdrag over hele verden.

Serien hadde premiere 5. mai 2010 på Sky1, med en sesong på seks avsnitt. Etter at en andre sesong var bestilt, ble det kunngjort at Cinemax skulle medprodusere serien.[1] Ettersom hovedrolleinnhaveren Richard Armitage var opptatt med innspillingen av Hobbiten ble ingen av rollefigurene fra sesong 1 med i de påfølgende sesongene. Etter fem sesonger ble det kunngjort at serien skulle avsluttes i 2015. Likevel gjorde den comeback i 2017, da med en helt ny rollebesetning.

NRK sendte første sesong på TV i 2011 under tittelen: Farlig Oppdrag[2]. Samme tittel ble brukt da denne sesongen ble utgitt på Blu-Ray og DVD. De øvrige sesongene er tilgjengelig i Norge hos HBO Nordic.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

  1. Chris Ryan’s Strike Back (2010)
  2. Project Dawn (2011)
  3. Vengeance (2012)
  4. Shadow Warfare (2013)
  5. Legacy (2015)
  6. Retribution (2017)
  7. Revolution (2019)
  8. Vendetta (2020)

Chris Ryan's Strike Back (2010)[rediger | rediger kilde]

John Porter (spilt av Richard Armitage) trekker seg fra Special Air Service i kjølvannet av et mislykket redningsoppdrag i Irak før Invasjonen av Irak i 2003, hvorav hans to medsoldater ble myrdet. De to soldatene ble tilsynelatende drept av en tretten år gammel gutt som Porter ikke klarte å drepe tidsnok, og han følte seg ansvarlig for soldatenes død. Sju år senere blir Porter kontaktet, etter kidnappingen av journalisten Katie Dartmouth (spilt av Orla Brady) av de samme terroristene han slåss mot syv år tidligere - inkludert den samme tretten år gamle gutten, As'ad.

John Porter lykkes med å redde Katie Dartmouth og slutter seg deretter til Seksjon 20, ledet av Hugh Collinson (spilt av Andrew Lincoln) som også var til stede under det skjebnesvangre oppdraget i Irak i 2003. Mot slutten av sesongen avsløres det at Collinson var den som egentlig drepte de to britiske soldatene, og deretter forsøkte å dekke over hans handlinger. Seksjon 20-offiser Layla Thompson oppdager dette, og utpresser Collinson for å redde Porters liv i Afghanistan. Men medlemmer fra Taliban raider området, og Collinson blir dødelig såret samtidig som han forsøker å hjelpe Porter under hans flukt.

Project Dawn (2011)[rediger | rediger kilde]

John Porter blir tatt til fange av en pakistansk terrorist kalt Latif, samtidig som Porter forsøker å undersøke en planlagt terror-operasjon av Latif, som går under kallenavnet Project Dawn. Sersjant Michael Stonebridge (spilt av Philip Winchester) har kontakt med tidligere Delta Force-operatør Damian Scott (Sullivan Stapleton) som tidligere samarbeidet med John Porter for å spore opp Latif. Etter at Porter blir henrettet, oppdager Seksjon 20 at Porter har etterlatt dem enkelte ledetråder til et hotell i New Delhi, India, hvor en gruppe terrorister forsøker å få tak i en vitenskapsmann med kunnskap om skjulte masseødeleggelsesvåpen - nemlig en nervegass kalt VX. Latif skal også ha kjent om denne nervegassens eksistens.

Seksjon 20 tar opp jakten etter Latif, men jakten deres ender snart i Budapest, Ungarn, hvor de får vite at Latif bruker selvmordsbombere ved å implantere dem med eksplosive enheter inni kroppen deres, som igjen skal frigjøre VX-nervegassen. Latif forsøker å kidnappe en tidligere pakistansk general Akmal Ramiz (spilt av Silas Carson) og han fanger også oberst Eleanor Grant (spilt av Amanda Mealing) ved Seksjon 20.

Vengeance (2012)[rediger | rediger kilde]

En tidligere militær etterretningsoperatør og major Rachel Dalton (spilt av Rhona Mitra) får ansvar for Seksjon 20. De arbeider over hele Afrika for å få tak i fire atomutløsere som havnet i feil hender, etter et oppdrag i Somalia. Utløserne ble opprinnelig solgt til Conrad Knox (spilt av Charles Dance) en engelsk milliardær og filantrop med base i Sør-Afrika, som driver Knox Foundation.

Men det blir etter hvert det åpenbart at Knox bruker våpnene til å bevæpne hans egen milits, og planlegger å bruke atom-utløserne til å bygge atomvåpen med den hensikt å frigjøre Afrika. På grunn av Knox sin innflytelse, blir Seksjon 20 tvunget til å stoppe ham i all hemmelighet. I mellomtiden forsøker Michael Stonebridge å ta hevn på Craig Hanson (spilt av Shane Taylor) for å ha myrdet hans kone.

Shadow Warfare (2013)[rediger | rediger kilde]

Scott og Stonebridge blir tilbakekalt fra en ferie i California, for å fange Leo Kamali - et høytstående medlem av en terrorist-celle ledet av terroristen al-Zuhari. Etter å ha arrestert ham i Colombia, avsløres det at Kamali egentlig arbeider for det amerikanske CIA, for å stoppe al-Zuhari for godt. Samtidig blir en annen agent fra Seksjon 20, Dalton, suspendert av oberstløytnant Philip Locke. Dalton blir senere myrdet av IRA-agenter som har slått seg sammen med al-Zuharis gruppe. I mellomtiden blir Scott og Stonebridge etterlyst av den russiske mafiaen etter å ha drept sønnen til mafia-sjefen Arkady Ulyanov (spilt av Marcel Iureș) i Colombia. Scott får vite at han fikk et barn etter et av hans tidligere forhold. Men Stonebridge ble infisert av et nevrotoksin under en av Seksjon 20 sine oppdrag i Beirut.

Etter å ha angrepet den britiske ambassaden i Budapest, stjeler IRA og al-Zuharis gruppe en NATO-harddisk. De sender denne harddisken til et fengsel i Russland, hvor en svensk hacker og fange, Erik Andersson, blir tvunget til å dekryptere harddisken. Seksjon 20 blir også klar over et hemmelighetsfullt anlegg hvor forskere for al-Zuhari planlegger å angripe NATO-baser. Etter oppdraget får Stonebridge en motgift mot giftstoffet. Men Kamali blir henrettet av al-Zuharis håndlangere for å være en dobbeltagent.

Seksjon 20 får vite at al-Zuharis gruppe har til hensikt å angripe en NATO-base i Berlin, Tyskland, hvor det avsløres at Kamali forfalsket hans eget dødsfall. Terroristene planlegger å infisere et tog og et sykehus ved NATO-basen, og deretter fly et fly over Berlin for å infisere resten av byen. Både Kamali og Arkady Ulyanov blir etter hvert drept av agenter fra Seksjon 20.

Strike back: Legacy (2015)[rediger | rediger kilde]

Scott og Stonebridge fra Seksjon 20 blir sendt på oppdrag for å redde Chloe Foster, den kidnappede datteren til Robin Foster - en britisk diplomat som forhandler om nedrustning av atomvåpen i Nord-Korea. Robin blir tvunget til å gå med en bombe inn i et kammer som tilhører den nordkoreanske delegasjonen og drepe en general. Seksjon 20 begynner også å undersøke Office 39, en hemmelig gren under det nordkoreanske militæret.

De identifiserer snart Robins kone Mei Foster som en agent for Office 39. Mei har brukt livet sitt for å fremme Nord-Koreas atomprogram. Hun har brukt sin posisjon til å megle frem en avtale med en japansk yakuza, for å skaffe viktige komponenter som de behøver for å produsere Langdistansemissiler. Scott og Stonebridge forsøker å infiltrere Nord-Korea, og sabotere rakett-produksjonen deres, for å sette våpen-programmet deres tiår tilbake.

Strike Back: Retribution (2017)[rediger | rediger kilde]

Terrorist-leder Omair Idrisi blir tatt til fange av britiske spesialstyrker. Men han blir snart frigjort av hans kone Jane Lowry, under en fange-overføring ved den syrisk-jordanske grensen. Oberst Adeena Donovan (spilt av Nina Sosanya) rekrutterer sersjant Thomas Mac McAllister, sersjant Samuel Wyatt, korporal Gracie Novin og kaptein Natalie Reynolds til den gjenopplivede Seksjon 20 for å fange Idrisi og Lowry igjen. Seksjon 20 reiser til Nord-Afrika hvor Idrisi tilsynelatende blir drept i et luft-angrep. Gruppen følger etter Jane Lowry til Ungarn, hvor de får vite at hun forsøker å finne en potensiell korrupt russisk biokjemiker for å skaffe et nervemiddel kalt Novitsjok.

Det blir etter hvert avslørt at Idrisi skal ha overlevd luftangrepet. Men han blir deretter tatt til fange av Octagon, en privat militær entreprenør som nå driver et hemmelig og ulovlig program. Jane Lowry har tenkt å bruke Novichok for å få ektemannen sin ut av et black site som ligger i Polen. Når Seksjon 20 forhindrer planene hennes ved å ødelegge Novichok-laboratoriumet, forsøker Lowry å angripe området direkte. Lowry stjeler også en kopi av «The Atlas» en database over britiske og amerikanske operasjoner som hun hadde planlagt å sende til Russland.

Revolution (USA) / Silent War (Storbritannia) (2019)[rediger | rediger kilde]

Den syvende serien hadde premiere i 2019. Brown, MacPherson og Sumarwata gjentar de tidligere rollene deres fra «Retribution» og får selskap av Jamie Bamber som Seksjon 20s nye sjef Oberst Alexander Coltrane. Historien handler om Seksjon 20, som får i oppdrag å finne ut mer om et russisk bombefly i Sør-Kinahavet, og forsvinningen av et atomvåpen. Seksjonen møter også Katrina Zarkova, en russisk agent som opererer i Sørøst-Asia, og lederen for en russisk Alpha Group-enhet som har til oppgave å diskret lokalisere atombomben.

Men våpenet antas å være i besittelse av noen som blir kalt for Kingfisher. Zarkova skaper en allianse med Seksjon 20, og sammen sporer de opp atombomben som befinner seg i India. Men våpenet demonteres, og settes sammen igjen som to bærbare kjernefysiske enheter før den blir smuglet til Myanmar. Det blir også avslørt for Zarkova at «Kingfisher» ikke er en person, men kodenavnet til en hemmelig operasjon. I Indonesia blir atomvåpen levert til et islamistisk terror-nettverk. Agenter fra Seksjon 20 må også reise til Filippinene, hvor noen forsøker å skaffe en satellitt fra den kalde krigen som inneholder informasjon angående et anlegg for kjemiske våpen i Aserbajdsjan.

Strike Back: Vendetta (2020)[rediger | rediger kilde]

Den siste sesongen, kalt Vendetta, hadde premiere den 14. februar 2020. En familie av albanske kriminelle legger en plan for å kidnappe en vitenskapsmann som var ansvarlig for utviklingen av et topphemmelig britisk biologisk våpen. Soldatene i Seksjon 20 blir sendt på oppdrag for å få tak i et virus, og fjerne potensielle kjøpere av dette viruset på en svartebørs.

Men det som begynner som et relativt enkelt oppdrag, eskalerer raskt for å tidsnok nøytralisere et enda mer dødeligere masseødeleggelsesvåpen som noen terrorister planlegger å bruke for å gjennomføre jihad, noe som også kan føre til en stor global konflikt. Underveis gjenforenes Seksjon 20 også med en korrupt russisk operatør, Katrina Zarkova.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Richard Armitage.
Jamie Bamber

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ «NRK TV - Se Farlig oppdrag» (norsk). Besøkt 13. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]