Entreprenør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Entreprenør (fransk: å etablere, eller å starte noe) er juridisk sett en selvstendig oppdragstaker som påtar seg å utføre bygge- og/eller anleggsarbeid.

En entreprenør vil kunne være både de store entreprenørfirmaer og en byggmester, murer, rørlegger, elektriker eller fagfolk innen andre tekniske fag. Større leverandører innen slike fag, kalles ofte tekniske entreprenører. Betegnelsen kuldeentreprenør brukes om leverandører av kuldemedia o.l. Betegnelsen skogsentreprenør betegner en selvstendig oppdragstager innen skogbruk.

Det karakteristiske for en entreprenør er at vedkommende både leverer materialer og utfører arbeid for en byggherre og på et sted som er byggherrens eiendom. Dette i motsetning til de rene materialleverandører, de leverandører som bearbeider materialer på eget verksted eller fabrikk, og til dem som leier ut sin arbeidskraft. Det vanlige i større bygge- og anleggsprosjekter er å avtale at entreprenøren også leverer dokumenter, så som instruks for forvaltning, drift og vedlikehold (FDV), og som bygd (as built) tegninger.

Dersom en entreprenør påtar seg både prosjektering (prosjekterende) og utførelse, brukes betegnelsen totalentreprenør. En generalentreprenør er en entreprenør i et prosjekt der det er flere entreprenører, men byggherren bare har kontrakt med den ene entreprenøren som så igjen er hovedentreprenør for de andre entreprenørene som da er hans underentreprenører.

For avtale mellom entreprenør og forbruker gjelder lov om håndverkertjenester til forbrukere og bustadoppføringslova. For slike avtaler og for større prosjekter finnes egne Norsk Standard (NS).

Skal en entreprenør ha ansvarsrett som utførende etter plan- og bygningsloven, kreves normalt at entreprenøren har sentral eller lokal godkjenning i henhold til forskrifter til denne loven.

Annen bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Inspirert av engelsk språkbruk brukes ordet entreprenør i dagligspråket i helt ny tid også av og til feilaktig om en som setter igang prosjekter eller tiltak, tilsvarende bruken av det på norsk korrekte ordet gründer. Dette er imidlertid ikke en godkjent betydning av ordet entreprenør på norsk.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hans Cappelen: NS 3430 og byggherrene, Oslo 1992
  • Hans Cappelen: Byggherren og kontraktene, Oslo 2001 (1. opplag 1994), og i HolteProsjekts program «Bygglex», Oslo 2006
  • Advokatfirmaet Cappelen & Krefting DA: Oppføring av egen bolig (Oslo 1998) om bustadoppføringslova
  • Advokatfirmaet Cappelen & Krefting DA: NS 8405 og byggherrene, Oslo 2005
  • Kåre Lilleholt og Jørgen Birkeland: "Bustadoppføringslova. Avtaledokumenter med kommentarer", Oslo 2011

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oppslag på entreprenør i Bokmålsordboka

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]