Hopp til innhold

Dobbeltagent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Robert Hanssen, en FBI-agent som ble vervet som dobbeltagent av KGB og avslørt i 2001.[1]

En dobbeltagent er en person som for eksempel jobber for to etterretningstjenester på samme tid. Det kan være tale om to ulike former:

  • En agent som arbeider for to etterretningstjenester samtidig, hvor ingen av de to organisasjonene vet at agenten arbeider for den andre.
  • En agent som arbeider for en etterretningstjeneste og blir vervet av en annen, eller en agent som arbeider for en etterretningstjeneste og greier å infiltrere en annen etterretningstjeneste.

Eksempel fra den kalde krigen[rediger | rediger kilde]

Et eksempel på en dobbeltagent fra den kalde krigen er den russiske KGB-offiseren Oleg Gordijevskij. Han hadde jobbet ved KGBs avdeling i København i 1966, og i møtet med Danmark begynte ham å mistro sovjetstyret. I november 1973 forsøkte vestlige etterretningstenester å gjøre Gordijevskij til dobbeltagent, og den 19. januar 1975 lyktes de. Han arbeidet som dobbeltagent frem til 1985. Da rømte han til USA. Avsløringen av Gordijevskij som dobbeltagent skyldes delvis en annen dobbeltagent, Aldrich Ames.

Amerikaneren Aldrich Ames jobbet for CIA, og ble vervet som dobbeltagent av KGB for penger. En annen amerikansk KGB-dobbeltagent var Robert Hanssen, som arbeidet for FBI. Både Ames og Hanssen hadde føringoffiseren Viktor Sjerasjin.

I Norge er det også eksempel på avhoppere fra KGB, med dobbeltagenten Mikhail Butkov, som vervet seg for KGB i 1984, ble dobbeltagent i 1989 og hoppet av 22. mai 1991.[2][3]

Andre dobbeltagenter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]