Bombefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et bombefly er et militærfly konstruert spesielt for angrep mot mål på landgrunn eller vann ved bruk av luftbårne våpen slik som bomber, luftbårne kryssermissiler og lufttorpedoer.

Bombeflyets utvikling[rediger | rediger kilde]

I starten av flyvningens historie ble krigsfly brukt som observasjonsfly overfor fremmede troppebevegelser og egne artillerinedslag og som kurérfly. Etter hvert utviklet man imidlertid fly som var kun tenkt som bombefly, og i nyere tid spiller taktiske og strategiske bombefly en sentral rolle i en hver krigssituasjon. Første gang bruk av bomber fra fly ble brukt i kamphandlinger var under 1. november 1911 under den italiensk-tyrkiske krig, hvor en bombe ble sluppet fra et Rumpler Taube-fly.

Vickers Vimy

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I løpet av første verdenskrig begynte man å montere maskingevær på fly slik at man kunne skyte ned fiendtlige observasjonsfly. Etter hvert utviklet man også taktikker der håndgranater ble sluppet over fiendens skyttergraver. I løpet av krigen ble det utviklet spesielle bomber til slipp fra flyene. De første bombene ble kastet fra cockpit, over siden av flyet, men siden ble bombene montert i egne mekanismer under flyet. Det første fire-motors bombeflyet var det russiske Sikorsky Ilya Muromets som ble bygd i 1913.

Bristol Blenheim 142M

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

I mellomkrigstiden ble det utviklet fly kun beregnet til bombing, og etter hvert som nyttelasten økte kunne maskinene enten bære noen få store bomber (opptil 1 tonn) eller mange mindre bomber. I sistnevnte tilfelle var det ikke plass til bombene under flyet, så bomberom ble utviklet hvor bombene lå i holdere og ble sluppet ut gjennom bombelukene i bunnen av flyet.

Avro Lancaster
Boeing B-29 Superfortress

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I løpet av andre verdenskrig gikk våpenkappløpet i høygir, og det ble utviklet et stort antall både strategiske og taktiske bombefly. De strategiske bombeflyene var hovedsakelig store fly med lang rekkevidde og muligheten til å frakte bombelast på opptil 10 tonn. Den strategiske bombetaktikken gikk ut på å bombe infrastruktur og industrielle mål. De taktiske bombeflyene var på den annen side mindre, lettere og raskere bombe- eller angrepsfly som ble satt til bombing av bakkestyrker eller andre rent militære mål. Under andre verdenskrig ble det også mulig for strategiske bombefly å utføre såkalt teppebombing, der store områder bombes systematisk. Dette var også en taktikk som ble videreført i Vietnamkrigen.


Northrop B-2 Spirit

Bestykning[rediger | rediger kilde]

Til forsvar mot fiendtlige jagerfly ble det innført sekundær bevæpning av manuelt betjente maskingeværer, monteret i flyets sider, top, bunn, for og akter, ofte i spesielt innrettede, dreibare kanontårn (turrets). Mer moderne forsvarsmekanismer består blant annet av sensorer, som reagerer dersom fiendtlig radar er låst på flyet. I slike tilfeller kan man etterlate et kunstig radarekko etter seg i luften ved å skyte ut chaff – små sølvfoliestrimler som faller sakte mot bakken og som reflekterer radarstråler. Er flyet mål for varmesøkende missiler, kan det skytes ut flares – lyskuler, som ved hjelp av sterk varmestråling lokker missilet bort fra flyet.

Liste over bombefly (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Den andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etterkrigstiden og moderne tid[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bombefly fra SNL [1]