Yakuza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Yakuza `(ヤクザ) er navnet som brukes på den japanske mafia og deres medlemmer, som driver med organisert kriminalitet både i og utenfor Japan. Selv om opphavet til Yakuza er usikkert menes det at alle moderne Yakuza stammer fra to klassifikasjoner som oppsto i Edo-perioden (1603-1868): tekiya, de som drev med ulovlige, stjålne eller dårlige varer; og bakuto, de som drev eller deltok i ulovlig gambling.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Yakuza kommer fra det japanske kortspillet Oicho-Kabu, som kan minne om blackjack. Den dårligste hånden i Oicho-Kabu er 8,9,3. Fonetisk uttales dette ya-ku-za. Når Yakuza medlemmer spiller Oicho-Kabu tar de skjortene sine av og binder de rundt livet. Dette er for at de skal vise tatoveringer sine til hverandre.

Organisert Kriminalitet[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har Yakuza skaffet seg penger ved å fungere som lånehaier, drive med hallikvirksomhet, gambling, pengeutpressing og smugling. I de senere årene har de også blitt involvert i diverse bedrifter. I en 2007 rapport fra politiet heter det at i Japan er det omtrent 83,000 medlemmer i deromkring 22 klaner som tjener om lag 20 trillioner Yen i året.

Klan[rediger | rediger kilde]

I likhet med den Italienske Mafia er ikke medlemmene bare i slekt men også "adoptert" inn i klanen. På toppen har du gudfaren eller kumichō (組長) og nye medlemmer får plass nederst på hierarkiet. Det nye medlemmet får en "forsterfar" som ser etter og lærer "fosterbarnet". Dette forholdet kalles Oyabun-kobun der Oyabun (親分) rådgiver, hjelper og beskytter sin kobun (子分) og får til gjengjeld hans lojalitet og tjeneste.

Yamaguchi-gumi[rediger | rediger kilde]

Den største og mest velkjente Yakuza klanen i Japan kalles Yamaguchi-gumi' (六代目山口組 Rokudaime Yamaguchi-gumi)og er oppkalt etter Harukichi Yamaguchi. De har hovedkvarter i Kobe, men har operatører i hele landet og er blant de rikeste gangsterne i verden.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.