Skoltesamer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Gruppeportrett av skoltefamilie i friluft»

Skoltesamer, bare skolter eller østsamer, er en samisk minoritet bosatt i grensetraktene mellom Russland, Finland og Norge (Neiden). Hovedsakelig er de russisk-ortodokse. De fleste skoltesamene er bosatt i og omkring tettstedene Sevettijärvi, Keväjärvi, Nellim i Enare kommune i Finland, og i Neiden i Sør-Varanger kommune i Norge. Skoltene anses for å være urfolkKolahalvøya[1] og hører til den østlige gruppen med samer, tatt i betraktning deres språk (skoltesamisk) og tradisjoner. Det finnes anslagsvis 700 skoltesamer, hvorav omkring 400 kan snakke skoltesamisk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tegning av russiske skoltesamer fra1871.

Det østsamiske området bestod av fire siidaer Neiden, Pasvik, Petsjenga og Suenjel.[2]

Som et resultat av «Tartu-avtalen» mellom Finland og Russland (1920), ble skoltesamenes hjemland delt i to: den vestlige delen, Petsamo, ble en del av Finland og den østre delen ble en del av Sovjetunionen. Grensa ble en trussel for hele skoltfolkets identitet ettersom det ble vanskelig for dem å leve som de tradisjonelt hadde gjort, med reinsdrift, jakt og fiske.

Etter vinterkrigen (1939) mistet Finland sin del av Fiskerhalvøya til Sovjetunionen og etter den finske fortsettelseskrigen mistet de Petsamo også. Dette resulterte i at de skolterne som bodde i området ble evakuert til Finland.

Skjelett tilbakelevert[rediger | rediger kilde]

Den norske staten leverte i 2011 tilbake 96 skoltiske skjelett som hadde blitt fjernet fra graver i 1915.[3]

Religion[rediger | rediger kilde]

St. Trifon av Petsamo konverterte skolterne til kristendommen på 1500-tallet[4] og fortsatt er majoriteten av skolterne medlemmer av Den østlige ortodokse kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]