Samisk senter for samtidskunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Samisk senter for samtidskunst (tidligere Samisk kunstnersenter, samisk: Sámi dáiddaguovddáš, SDG) er et kunstnersenter som ble etablert i 1986. Senteret jobber med å støtte, formidle og synliggjøre samisk samtidskunst lokalt og internasjonalt. Det har utstillingslokaler i Karasjok og holder rundt 10–11 utstillinger i året.[1]

Senteret finansieres gjennom tilskudd fra Troms og Finnmark fylkeskommune, Sametinget i Norge.

I 2014 flyttet senteret, fra lokaler et par kilometer utenfor Karasjok sentrum til større og mer sentrale lokaler i Karasjok sentrum.[2] Senteret skiftet samtidig norsk navn fra Samisk kunstnersenter til Samisk senter for samtidskunst. Kristoffer Dolmen var direktør fra juni 2018 til august 2022.

Stiftelsen Sámi dáiddaguovddáš[rediger | rediger kilde]

Kunstnersenteret er en stiftelse. Styreleder fra april 2022 er Hilde Skancke Pedersen. Styret ansetter direktør. Senteret har en flersidig målsetting om: økt bruk av kunst, sikring av ytringsfriheten, styrke kompetanse og kunnskap om kunst i samfunnet, bedring av arbeidsvilkårene for kunstnerne og et tilgjengelig og desentralisert kulturtilbud. Senteret arrangerer utstillinger i eget galleri, vandreutstillinger, drive formidling, seminarer og kurs, presse- og informasjonsarbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ina Gravem Johansen (5. oktober 2020). «Samisk senter for samtidskunst». Kunst. Besøkt 23. februar 2021. 
  2. ^ «– Ny æra for samisk samtidskunst». NRK. 13. juni 2014. Besøkt 23. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]