Sevettijärvi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sevettijärvi
Sevetin Baari Sevettijärvi Finland 2009-10-01.JPG
Kaféen Sevetin Baari, som også fungerer som postkontor og bussterminal
LandFinland Finland
KommuneEnare
Posisjonskart
Sevettijärvi ligger i Finland
Sevettijärvi
Sevettijärvi
Sevettijärvi (Finland)
Kart
Sevettijärvi
69°30′32″N 28°35′49″Ø

Sevettijärvi (skoltesamisk: Čeʹvetjäuʹrr, enaresamisk: Čevetjävri, nordsamisk: Čeavetjávri) er en landsby i kommunen Enare i Finland. Den befinner seg omtrent 120 kilometer nord for tettstedet Enare, og omtrent 35 kilometer sørvest for bygda Neiden i Finnmark. Landsbyen ligger ved sørenden av innsjøen Sevettijärvi, og er omgitt av et grønt, men likevel nakent terreng.

Landsbyen befinner seg på det som var havbunn i istiden. Området er kjent for sine fjellformasjoner omkring strendene langs innsjøene mellom Sevettijärvi og Neiden. Disse strendene er ofte kalt «djevelens områder» av lokalbefolkningen.

Sevettijärvi og dets omgivelser er et av kjerneområdene for den skoltesamiske bosetningen. Majoriteten av landsbyens omkring 350 innbyggere (ca. 90%) er skoltesamer, selv om noen få finner har bosatt seg nord for landsbyen. Noen få enaresamer og fjellsamer er også bosatte der.

Sevettijärvi har skole, sykehjem, samt post og en liten butikk i tilknytning til stedets kafé. Videre finnes det en ortodoks kirke, et menighetshus og et skoltesamisk tradisjonshus, som er museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1949 var området bebodd av noen få samiske familier: Aikioene, Kittiene, Sarisene, Holmbergene, Högmanerne og Kaarrettiene.

Landsbyen Sevettijärvi ble grunnlagt i 1949 som en direkte følge av den finske fortsettelseskrigen med Russland. 51 skoltesamiske familier ble evakuert fra Petsjenga og forflyttet til Sevettijärvi, etter at Petsjenga ble russisk område.

I 1948 besluttet den finske stat å opprette nye bosteder for skoltesamene på begge sider av Enaresjøen, i henholdsvis Nellim og Sevettijärvi. Dette var en erstatning for de skoltesamiske bostedene i de områdene som Finland hadde mistet til Russland. På samme tid finansierte den finske stat byggingen av en skole, et sykehjem og et kapell. En handelsmann fra tettstedet Enare opprettet et kjøpesenter i landsbyen.

På slutten av 1960-tallet ble det bygd vei til Sevettijärvi, som er farbar med bil. Før denne tid benyttet innbyggerne reinsdyr, ski og Bombardier snøscootere på vinterstid, og sykkel eller båt på sommerstid, som kommunikasjonsmidler med omverdenen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I landsbyen finnes et gammelt tømret bolighus, med gang, stue/kjøkken og et kammers. Tømmerhuset er blitt flyttet fra Kirakkajärvi og tjener som museum. I muséet er det utstilt tradisjonelle skoltesamiske klær, gjenstander av reinsdyrbein, kurver flettet av fururøtter, en rokk, håndarbeid, eldre fotografier og tegninger av bygninger som matlager, sovestabbur, badstu og bakerovn og en kalender som forteller om livet blant skoltesamene. I kammerset er det bevart ortodokse ikoner og et lite hjemmealter.

På gårdsplassen utenfor muséet finnes det en danseplatt hvor det arrangeres danseoppvisninger. I gårdsplassens lagerbygninger er det utstilt skoltesamiske vinterklær, varer som er tilknyttet reindrift og fiskeredskaper.

Stedet inneholder også en ortodoks kirke, som tidligere var kapell.

Ca 10 km nord for Sevettijärvi, finnes fjellet Jänispää. Ved innsjøen Opukasjärvi, ca. 15 km fra Sevettijärvi, ligger en hengebro over Neidenelva.