Sameby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En sameby er en juridisk enhet innenfor samisk reindrift i Sverige [1]. Samebyene tilsvarer på mange måter de norske reinbeitedistriktene, med noen vesentlige forskjeller. Samebyene bygger på, men er ikke nødvendigvis sammenfallende med den tradisjonelle siidainndelingen i det samiske samfunnet.

Retten til reindrift er i Sverige knyttet til samisk herkomst og medlemskap i en sameby. Om lag 10 % av alle svenske samer er medlem av en sameby.[2] Til forskjell fra de norske reinbeitedistriktene forvalter mange av samebyene også retten til jakt og fiske innenfor sine grenser, og har også rett til ved, bygningsmaterialer og duodjimaterialer til egen bruk.

Samebyene er hjemlet i den svenske Rennäringslagen fra 1971[3], og eldre lover tilbake til den første renbeteslagen i 1886. Det er i alt 51 samebyer i Sverige[4]; inndelt i 33 fjellsamebyer, 10 skogsamebyer og 8 koncessionssamebyer i Tornedalen[2]. Pr 2010 var 4 686 reineiere medlemmer av samebyene[5].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For norske lesere er det nyttig å vite at by på svensk betyr bygd eller landsby, ikke en urban «by», som på svensk heter stad.
  2. ^ a b Samebyerna organiserar renskötseln hos samer.se
  3. ^ Rennäringslag hos riksdagen.se
  4. ^ Karta över samebyarna i Sverige Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine. hos samer.se
  5. ^ «Jordbruksstatistisk årsbok 2011» (PDF). Jordbruksverket/SCB. 2011. Arkivert fra originalen (PDF) 13. april 2014. Besøkt 13. april 2014.