Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BST omdirigeres hit. For «British Summer Time» (britisk sommertid), se GMT.
Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Beaivváš Sámi Našunálateáhter (tidligere Beaivváš Sámi Teáhter), på norsk Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (etablert 1981 i Kautokeino/Guovdageaidnu) er et samisk teater, det eneste i Norge med samisk som utøverspråk. Beaivváš er faktisk den eneste profesjonelle institusjonen i Norge med samisk som scenespråk, men turnerer også i de samiske områdene i nabolandene. Årlig har teateret ca. 70-80 reisedøgn, og turnerer over en strekning på ca. 6000 km.

Teatret var opprinnelig en uavhengig frigruppe, men har siden 1991 vært statsstøttet, siden 2002 via Sametinget. Det har hatt kunstnerisk og utdanningsmessig samarbeid med Samisk høgskole, teaterhøgskolen i Luleå, Scene Finnmark, Samiska Teatern i Kiruna, Åarjelhsaemien Teatere i Mo i Rana og Tärnaby, samt Hålogaland Teater.

I 2005 turnerte de norden med oppsetningen Skuolfi. I 2011 hadde teatret 30-årsjubileum, den første forestillingen Våre vidder/Min duoddarat, ble satt opp, stort, med Nils Gaup i regien.

Teatret har i 2007 teatersjef Haukur J. Gunnarsson, fire fast ansatte skuespillere og seks teknisk-administrativt ansatte. Har årlig omkring 20 årsverk, ca. 10 årsverk går til innleide instruktører, dramatikere, scenografer, kostymedesignere, filmfolk, sminkører, osv.

Man er lokalisert til Kulturhuset i Kautokeino. Man håper på å få nytt teaterbygg, arbeidet[død lenke] med å få det til det pågår.

Utvalgte oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Teatersjefer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «15. mai 2023 kl. 17:30 Beaivváš-teáhteris ođđa hoavda». NRK Sápmi (nordsamisk). 15. mai 2023. Besøkt 16. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]