Eide Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eide forlag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Eide Forlag A/S er et norsk bokforlag i Bergen. Fra 2009 har Eide forlag spesialisert seg på å gi ut Den norske kirkes liturgiske bøker, inkludert Norsk salmebok 2013. Forlagssjef er Jan Stefan Bengtsson.

Historie[rediger | rediger kilde]

Starten[rediger | rediger kilde]

Forlagsdriften ble startet i 1880 av Johan Wilhelm Eide som tolv år tidligere også hadde grunnlagt Bergens Tidende. Grunnen til at han begynte med forleggervirksomhet var at Vestmannalaget sto uten forlegger til vinneren av konkurransen foreningen hadde hatt om den beste ABC-bokalandsmål. Da tok boktrykker Eide, som opprinnelig var fra Stryn, på seg å gi ut førstepremiemanuset til Andreas Austlid. Fram mot århundreskiftet gav Eide ut et fåtall andre bøker, men forleggervirksomheten var et underskuddsforetak og snart gikk forlaget i dvale.

Etterkrigstida[rediger | rediger kilde]

Ikke før i 1945 livnet det til igjen, da med at en sterk satsing på barnebøker. Med pengene tjente forlaget på voksenbokutgivelser som for eksempel Shetlands-Larsen av Frithjof Sælen, Nord for det øde hav av Liv Balstad og Den tause verden av Jacques-Yves Cousteau, og det gav de rom for høy kvalitet på barnebøkene, som ofte var tapsprosjekt. Eide Forlag gav for eksempel ut internasjonale barnebokklassikere som Det suser i sivet av Kenneth Grahame, Alice i eventyrland og Gjennom speilet av Lewis Carroll og Peter Pan av J.M. Barrie for første gang på norsk, alle oversatt av Zinken Hopp. De gav også ut nye, fine utgaver av bøker som Tom Sawyer og Huck Finn av Mark Twain. Etter at forlaget gikk på en stor økonomisk smell med det store verket Havet og våre fisker tidlig på 1960-tallet ble virksomheten gradvis trappet ned igjen.

Fram mot nåtida[rediger | rediger kilde]

Ikke før på midten av 1980-tallet begynte en ny periode med vekst i selskapet. Forlaget satset blant annet på en serie heftede kriminal- og spenningsbøker redigert av Gunnar Staalesen. Men da det ikke ble balanse i regnskapet i denne omgangen heller, bestemte Bergens Tidende seg for å selge selskapet. Det ble kjøpt av Trine Kolderup Flaten som hadde vært en av redaktørene og som fortsatte å drive selskapet sammen med Roald Flaten.

Høsten 2005 ble Eide forlag kjøpt opp av forleggerne Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke i Bergen, og Eide er nå et søsterforlag til Fagbokforlaget.[trenger referanse][klargjør]

Kirkelige utgivelser[rediger | rediger kilde]

I sammenheng med Gudstjenestereformen i Den norske kirke fikk Eide Forlag kontrakt på å utgi salmebøker og liturgi for Den norske kirke. Salmeboken kom ut høsten 2013 i et førsteopplag på 60.000 eksemplarer, hvorav 40.000 ble solgt første dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]