Pearl Jam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om bandet Pearl Jam. For deres selvtitulerte album, se Pearl Jam (album).
Pearl Jam
Utmerkelser
8 oppføringer
Grammy Award for Best Hard Rock Performance (1995)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (1996)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (1999)
MTV Video Music Award for Video of the Year (1993)
MTV Video Music Award for Best Direction (1993)
MTV Video Music Award for Best Rock Video (1993)
MTV Video Music Award for Best Group (1993)
Rock and Roll Hall of Fame (2017)[1]
OpphavSeattle, USA (1990)
SjangerGrunge[2]
Aktive år1990
PlateselskapMonkeywrench Records, Universal Music Group, J Records, Epic Records
InnflytelseThe Who, Neil Young, The Dead Boys, Led Zeppelin, Cream, Dinosaur Jr., Minor Threat, The Doors, Thin Lizzy, The Beatles, R.E.M., Aerosmith, Jimi Hendrix, Double Trouble, The Rolling Stones, Mötley Crüe, Creedence Clearwater Revival, Hüsker Dü, MC5, The Band, The Stooges, Blue Öyster Cult, Red Hot Chili Peppers, Minutemen, Guns N' Roses, The Clash
Nettstedhttp://www.pearljam.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Eddie Vedder, Stone Gossard, Mike McCready, Jeff Ament, Matt Cameron, Josh Klinghoffer
Logo
Pearl Jams logo

Pearl Jam er et grunge/alternativ rock-band fra Seattle i USA, som siden tidlig i 1990-åra har vært et av verdens mest populære rockeband.

Pearl Jam ble dannet i 1990 av de tidligere Green River, og Mother Love Bone-medlemmene Jeff Ament og Stone Gossard. Med seg fikk de vokalist Eddie Vedder og gitarist Mike McCready. I den første perioden fungerte Matt Cameron fra Soundgarden som trommeslager inntil bandet hadde fått tak i fast trommeslager. Pussig nok ble Cameron fast medlem av Pearl Jam noen år senere, etter at Soundgarden hadde blitt oppløst. Pearl Jams første faste trommeslager var imidlertid Dave Krusen.

Pearl Jam debuterte i 1991 med albumet Ten. Platen, som ble utgitt omtrent samtidig som Nirvanas Nevermind ble en enorm suksess, og satte sjangeren grunge på kartet, men Pearl Jams album Ten klarte seg bedre kommersielt enn Nirvanas Nevermind.[3] Pearl Jams største hits fra dette albumet er «Alive» og «Jeremy», som begge fikk veldig mye spilletid på radio og MTV.

Sammenlignet med andre grunge-band som Nirvana, Soundgarden og Alice in Chains spiller Pearl Jam stort sett roligere og mer melodisk musikk. En av bandets største inspirasjonskilder er Neil Young, som bandet gav ut en plate sammen med i 1995 – noe som både introduserte Pearl Jam til eldre fans, og Neil Young for et yngre publikum.

Krusen forlot bandet i 1992, og ble erstattet av Dave Abbruzzese, som to år senere selv ble erstattet av Jack Irons.

Pearl Jam fulgte opp Ten med albumet Vs. På dette albumet gikk gruppen til det uvanlige skrittet å ikke gi ut en eneste video. Videre førte en krangel med billettbyrået Ticketmaster til at bandet avlyste sin USA-turné i 1994. Angivelig skyldes dette at bandet mente Ticketmaster hadde for høye billettpriser.

I 1996 gav Pearl Jam ut sitt fjerde album No Code – et album som var mye smalere enn de tidligere utgivelsene. Bandet fortsatte å eksperimentere på sitt neste album Yield, men returnerte til det man kan kalle deres opprinnelige lydbilde på Binaural fra 2000. På dette tidspunktet hadde Irons forlatt gruppa av helsemessige årsaker, og blitt erstattet av Matt Cameron. Deres neste album var Riot Act, som blir sett som et veldig svakt album. I 2006 ga bandet ut sitt comeback-album, Pearl Jam, som var det første siden No Code som erobret 1.-plassen på Billboard 200. I 2009 ble albumet Backspacer utgitt, et album som virkelig satte Pearl Jam tilbake på kartet.

I 2017 ble Pearl Jam innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame på første forsøk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pearl Jam live i 2006

Oppstarten 1984 - 1990[rediger | rediger kilde]

Stone Gossard og Jeff Ament jobbet i rekke av band før de ble med i Pearl Jam. Det første bandet de jobbet med var Green River sammen med Mark Arm og Steve Turner som er nå i Mudhoney. Når Green River slo opp i 1987 på grunn av deres forskjellige retninger og ideer begynte Stone og Jeff og jobbe sammen med Andrew Wood som på den tiden jobbet med bandet Malfunkshun. De startet bandet Mother Love Bone og begynte å spille inn demoer sammen. I 1990 ga bandet ut sitt debutalbum, Apple, som ble gitt ut fire månender etter at Andrew Wood døde av en overdose.

Etter dette begynte Jeff og Stone og lete etter musikere til et nytt band. Etterhvert kom de i snakk med Chris Cornell, som på den tiden jobbet sammen med Soundgarden. Chris hadde vært romkompisen til Andrew før han døde, og han ville lage et band dedisert til hans minne. Dette bandet ble etter hvert kalt Temple of the Dog. Der møtte de Mike McCready, Eddie Vedder og Matt Cameron. Jeff og Stone begynte å jobbe sammen med Mike og Eddie på deres nye album. Matt ble bandets trommeslager etter at Soundgarden oppløstes. Etter en lang tid med arbeid ga bandet ut sitt debutalbum Ten.

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Mike McCready

Ten[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ten

I 1991 ga Pearl Jam ut sitt mest kjente album, Ten. Albumet ble gitt ut samme år som Nirvanas Nevermind og Soundgardens Badmotorfinger. Dette året ble senere referert til som «the grunge explosion» fordi alle de største grungebandene ga ut noen av deres beste album det året. Ten ble en stor suksess, og var det albumet som startet Pearl Jams karrière. Albumet var på Billboard 200-listen i nesten 2 år, noe som er det lengste for et grunge-album. Det ble gitt ut fire singler; «Alive», «Even Flow», «Jeremy» og «Oceans», som alle solgte godt, men av disse ble «Jeremy» og «Alive» de mest populære. «Jeremy» ble nominert til en Grammy. Albumet har blitt sertifisert til 12x platina av The RIAA.

Vs.[rediger | rediger kilde]

Eddie Vedder

Utdypende artikkel: Vs.

Vs. er det andre studioalbumet fra Pearl Jam. Vs. ble en stor suksess for bandet. Albumet kom på 1.-plass på Billboard 200 og holdt plassen i 5 hele uker. Det ble gitt ut fire singler fra albumet; «Go», «Daughter», «Animal» og «Dissident», som alle gjorde en bra figur kommersielt. Det som var overraskende var at det ikke hadde blitt lagd en eneste musikkvideo til singlene. Albumet har blitt sertifisert 7x platina av The RIAA.

Vitalogy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vitalogy

Vitalogy er Pearl Jam sitt tredje studioalbum og ble gitt ut i 1994. Sangen «Spin the Black Circle» vant en Grammy for «Best Hard Rock Performance» i 1996. Dette er den eneste Grammyen bandet har vunnet. Albumet ble en stor suksess, og ble Pearl Jam sitt siste store studioalbum til deres comeback-album Pearl Jam ble gitt ut i 2006. Det ble gitt tre singler fra albumet; «Spin the Black Circle», «Not for You» og «Immortality» som alle solgte bra. Det ble heller ikke lagd noen musikkvideoer til disse singlene. Albumet har blitt sertifisert til 5x platina av The RIAA.

No Code[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: No Code

No Code er bandets fjerde studioalbum. Albumet ble det siste som kom på 1.-plass på Billboard 200 før Pearl Jam, og singlen «Who You Are» var bandets siste som kom på 1.-plass på «Modern Rock Tracks» helt til singelen «World Wide Suicide» greide det i 2006.

Yield[rediger | rediger kilde]

Matt Cameron

Utdypende artikkel: Yield

Yield er det femte studioalbumet fra Pearl Jam. Etter at albumet ble gitt ut sluttet Jack Irons i bandet. Yield var det første Pearl Jam albumet siden Ten som ikke kom på 1.-plass på Billboard 200. Bandet lagde deres første musikkvideo siden 1992 til sangen «Do The Evolution». «Do The Evolution» og albumet Yield ble nominert til Grammy. Det ble gitt ut to singler fra albumet, «Given to Fly» og «Wishlist». «Given To Fly» kom på 1.-plass på «Mainstream Rock Tracks». Yield har blitt sertifisert til platina av The RIAA.

Binaural[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Binaural

Pearl Jam Live

Binaural er det sjette studioalbumet fra Pearl Jam. På dette tidspunkte hadde Matt Cameron fra Soundgarden blitt bandets nye trommeslager. Sangen «Grievance» ble nominert til en Grammy. Det ble gitt ut to singler; «Nothing As It Seems» og «Light Years». Binaural er et veldig eksperimentelt album og i mange av sangene er det like sjangertrekk med Art rock. Albumet er sertifisert til gull av The RIAA.

Riot Act[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Riot Act

Riot Act er det syvende studioalbumet til Pearl Jam, og ble gitt ut i 2002. Dette er det siste studioalbumet utgitt på Epic Records. Albumet er mer folk rock-inspirert og eksperimentelt enn de forrige Pearl Jam-albumene, men albumet gjorde det ikke bra kommersielt. Det ble gitt ut to singler; «I am mine» og «Save You».

Pearl Jam[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pearl Jam (album)

Pearl Jam er det åttende studioalbumet til Pearl Jam og blir av mange[hvem?] sett på som platen som bragte bandet tilbake til et større publikum. Albumet er det første siden No Code som erobret 1.-plassen på Billboard 200. Albumet er mye tyngre enn de andre Pearl Jam-albumene. Albumet er det første som ble utgitt på plateselskapet J Records. Albumet har noen ganske politiske sanger som for eksempel «World Wide Suicide», som handler om Irak-krigen og deres synspunkter om krigen. Musikkstilen på dette albumet er en ny tilnærming til grunge. Det ble gitt ut to singler fra albumet; «World Wide Suicide» og «Life Wasted», singlen «World Wide Suicide» var den første singelen siden «Who You Are» som kom på 1.-plass på «Modern Rock Tracks». Etter at albumet ble gitt ut dro bandet på en lang turne.

Backspacer[rediger | rediger kilde]

Backspacer er Pearl Jams niende studioalbum, og var det første albumet som gikk rett inn på førsteplass på Billboard på 13 år. Albumet ble produsert av Brendan O'Brien, et samarbeid som ikke har funnet sted siden innspillingen av Yield. Backspacer er i større grad i kontakt med det lydbildet bandet hadde på 1990-tallet enn hva albumet Pearl Jam er, og bandet opplevde en mye større kommersiell suksess med dette albumet.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer

Tidligere medlemmer

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pearl Jams diskografi

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame-ID pearl-jam[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.popmatters.com/review/motleycrue-generation/.
  3. ^ Mat Snow (november 1993). «Pearl Jam: 'You, My Son, Are Weird!'» (engelsk). Q. Besøkt 3. mai 2009. «Yet Seattle’s Pearl Jam have happened, big time, their debut LP outselling Nirvana’s Nevermind» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]