Wantage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wantage
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Vale of White Horse
Admin. grevskap: Oxfordshire
Seremon. grevskap: Oxfordshire
Status By (town)
Befolkning 9 767 (2001)

Wantage er en liten by i Oxfordshire i England. Den er mest kjent som fødestedet til kong Alfred den store (ca. 849899). En statue av ham, laget av grev Gleichen, ble reist på markedsplassen i det 19. århundre. Fram til reformen av lokalstyret i England i 1974 lå byen i Berkshire.

Statuen av kong Alfred

Statuen ble betalt av Lord Wantage, som også ga Victoria Cross Gallery til byen. Galleriet har malerier av en rekke handlinger som førte til at det ble delt ut et Victoria Cross, blant annet hans egen heltedåd under Krimkrigen. Lord Wantage var også med på å grunnlegge det engelske Røde Kors.

Byens navn kommer antagelig fra et keltisk stedsnavn, antagelig Gwanet-inge, som betyr «Hundeelven». Den er nevnt i Domesday Book (1086), da den ble var i kongens eie og hadde en verdi på 61 pund. I 1190 ble byen gitt til jarlen av Albemarle. Wantage fikk rett til å holde et ukentlig marked av Henrik III i 1216. Det er nå to markedsdager i uken, onsdager og lørdager.

Det finnes flere historiske bygninger i Wantage. Den nåværende sognekirken, viet til apostlene Peter og Paulus, er fra det 13. århundre, og erstattet en kirke fra det 10. århundre. En vannmølle fra tiden hvor Wantage var et senter for ullhandel er bevart. Denne handelen oppsto etter at Wilts og Berks-kanalen ble anlagt mot slutten av det 18. århundre.

En periode hadde byen en trikk som forbandt den med Great Western Railway, men med unntak av den tidligere stasjonsbygningen i Mill Street er det ingenting igjen av linjen. Jernbanestasjonen, som også er nedlagt, ligger omkring 5 km fra byen.

Nest etter Alfred den store er den mest kjente innbyggeren lyrikeren John Betjeman, som bodde der fra 1972 til 1984.