Ny-Krohnborg skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ny Krohnborg skole
Ny-Krohnborg skole.JPG
LandNorge
TypeBarne- og ungdomsskole
Grunnlagt1924
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelÅrstad
AdresseRogagaten 9
5055 Bergen
RektorJan Ove Johansen
Elever396[1]
Lærere42
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Map
Ny-Krohnborg skole
60°22′31″N 5°20′03″Ø

Ny-Krohnborg skole er en kommunal barne- og ungdomsskoleSolheim i Årstad bydel i Bergen. Skolen ble tegnet av byarkitekt Kaspar Hassel (1877–1962) og åpnet den 27. august 1924. Ungdomstrinnet mottar også elever med bakgrunn fra Minde barneskole som bor nærmere Ny Krohnborg enn Storetveit skole.

Skolen har også en barnehage, og har gjennomgått en omfattende ombygging med blant annet kulturhus og idrettsanlegg.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for opprettelsen av skolen var den store tilflyttingen til områdene rundt Solheimsviken etter bybrannen i 1916. Historiske kart viser at Blekenberg gård lå der som skolen ble bygget. Ved åpningen huset skolen 1174 elever, fordelt på 36 klasser. Bygningen inneholdt 34 klasserom, rikelig med spesialrom og var fra første stund utstyrt med svømmebasseng, og hadde lenge en egen skolehage der elevene plantet blomster og grønnsaker. Skolehagen ble senere fjernet, og det ble bygget en uteplass som i dag brukes av barnehagen ved skolen. Elevtallet nådde sin topp i 1932 med 1 872 elever fordelt på 56 klasser.

Under krigen var skolen en kort tid i bruk som tilfluktsted for familier som hadde forlatt hjemmene sine. I etterkrigstiden var skolens nærområde preget av en viss fraflytting og elevtallet falt markant. Fra og med 1945 ble Gyldenpris skoledistrikt lagt til Ny Krohnborg skole.

Etter innføringen av niårig folkeskole i 1960 gikk elevene fra Ny Krohnborg de to siste årene ved Dragefjellet skole. Denne overgangsordningen opphørte i 1977.

Ny Krohnborg har/har hatt skolekorps, musikkensemble og skolekor. Skolekorpset fra Ny Krohnborg var fast kulturelt innslag når Bergens Mekaniske Verksted skulle sjøsette skip som var bygget i Solheimsviken. Området det ligger på er også en av grunnene til hvorfor den er en multikulturell skole. Skolen har 396 elever med 100 forskjellige nasjonaliteter og et mindre antall språk. Dette gjør Ny Krohborg til et av Bergens mest diverse skole.

Det historiske arkivet etter Ny-Krohnborg skole oppbevares ved Bergen Byarkiv. Her finnes også informasjon om Ny-Krohnborg skolekor, Ny-Krohnborg skoles foreldrelag, Ny-Krohnborg skoles musikkensemble og Ny-Krohnborg skolekorps.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

I det første utkastet som byarkitekt Kaspar Hassel arbeidet med i perioden 1920-1923, hadde skolens hovedfløy tre etasjer, og hadde til sammen 26 klasserom. Skolen ble først tegnet i nybarokk stil, med et uttrykk som var likt utformingen av Nygård skole. Skolestyret vedtok imidlertid at skolen burde bygges større for å imøtekomme det voksende antall barn i skolepliktig alder. For å møte disse kravene, forlot Hassel det nybarokke uttrykket til fordel for den mer stramme og stilsikre nyklassisismen, den som utformingen som fasadene fikk på Torgalmenningen i samme perioden.  Likevel ble fasaden mot Rogagaten utformet etter det første utkastet. Det nybarokke ses der i de små, buete vinduene og en buet dør, samt buet steinsetting over disse. På fasadens andre etasje er det rytmisk plasserte pilastere og veggen avsluttes med tannsnittbord øverst. Med de to tårnene på hver side, gir fasaden er inntrykk av å være en festning eller middelalderborg. Det ene tårnet var den tidligere vaktmesterboligen og det andre er kortveggen/fasaden til en av hovedfløyene, som er et høyere og mer dominerende bygg med større etasjehøyde og større vinduer. Alle hjørnebyggene ble bygget med valmet tak, noe som er en form for middelalderromantikk i arkitekturen.

Da skolen stod ferdig bygget bestod den av fem bygninger arrangert rundt et kvadratisk gårdsrom. De forskjellige byggene hadde ulik form og størrelse og var plassert i et nøye avpasset forhold til hverandre og omgivelsene. Skolen hadde to hovedfløyer med undervisningsrom, en lav fløy som inneholder uværsskur, en vaktmesterbolig og en bygningsdel hvor det var kontor for overlærer, spisesal og et par store klasserom. Hjørnene var markert med et tårn eller lignende. Anlegget omslutter en kvadratisk gårdsplass som tidligere var delt i to; en gutteside og en jenteside.

Både arkitekturhistorisk og antikvarisk er Ny Krohnborg skole et viktig bygg som viser overgangen mellom to arkitektoniske faser i den bergenske bygningshistorien[2].

Rehabilitering[rediger | rediger kilde]

En større rehabilitering/oppgradering av skolen og skoleområdet ble utført 1979-1980. Barnehage kom til i sørfløyen fra 1992. Det hadde alltid blitt diskutert om en oppussning for skolen, og skolen oppfordret kommunen for å få dette i gang. Det ble ikke tatt seriøst, før en førsteklassing i 2009, hadde fått en rotte i sekken[3], som hadde lagt fra seg avføring på leksene hennes. Dette ble publisert på lokale avsier, og skapte mye diskusjoner om at kanskje de burde ta dette på alvor.

Fra 2011 ble skolen stengt for en mer omfattende ombygging og rehabiltering, prosjektert av Arkitektgruppen CUBUS. Da skolen åpnet på nytt ved skolestart 16. august 2012 var det også som et bydelssenter med bredt tilbud innen kultur og idrett[4]. Det ble ført opp nybygg både over og under bakken. Skolen huser nå både kultursal og idrettshall. På utsiden er det anlagt amfier og lekevegger for blant annet buldring, seilebane, skate, løping og balansering. Med store glassflater, spennende fargebruk og med utpreget bruk av "moderne" vinkler står det nye bygget i kontrast til det monumentale og majestetiske gamlebygget.

I anleggsperioden var både barnehagen og skoleelevene overflyttet til nedlagte Ulriken skole, med unntak for elevene fra Minde skolekrets som hadde plass ved Storetveit skole. Den rehabiliterte skolen har ut ifra dagens arealnormer plass til 500 barn (skoleelever og barnehage).

Kostnaden for ombygging og rehabilitering var 300 millioner kroner. Etter åpningen fikk Bergen kommune sterk kritikk for mange feil og for at det ble for dyrt [5][6].

Ny-Krohnborg gård[rediger | rediger kilde]

Skolen har fått navnet sitt fra Ny-Krohnborg gård. Hovedhuset til denne gården eksisterer fremdeles og har adressen Løvstakkveien 34A. Hovedhuset er en sveitserbygning med glassveranda i to etasjer og er rikt dekorert. Ingen av driftsbygningene er bevart, men grunnmuren til uthuset kan fremdeles sees i dag som steinmuren foran blokken i Løvstakkveien 34B.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thowsen, Stein, Garmannslund, Harald; Årstad, historisk vandring i en ny bydel, Bergen 2000 ISBN 82-995180-1-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]