Nordnes skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordnes skole
LandNorge
TypeBarneskole
Grunnlagt17. august 1903
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelBergenhus
AdresseNordnesparken 3
5005 Bergen
RektorSissel Karin Magnussen
Elever247[1]
Lærere35
Nettstedhttp://www.bergensskolen.no/nordnes/
Beliggenhet
Kart
Nordnes skole
60°23′51″N 5°18′27″Ø

Nordnes skole er en kommunal barneskole som ligger ved NordnesparkenNordnes i Bergen sentrum. Skolen ble åpnet 17. august 1903 med 1800 elever fordelt over 54 klasser. I dag er skolen innrettet for 300 ordinære elever fra 1. til 7. klassetrinn og en spesialavdeling for funksjonshemmede elever, samt Fredriksberg barnehage som holder til i den gamle vaktmesterboligen.

Skolen har utarbeidet en egen sosial læreplan med følgende mål:

- Vi vil at alle elever skal oppleve glede, motivasjon og mestring på skolen.
- Vi vil at alle elever skal lære å ta ansvar for, og passe på seg selv og andre.
- Vi vil ha slutt på mobbing, mobbing er ut!!

Fra Nordnes skoles sosiale læreplan

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden 1849 har det vært skole på Nordnes. Først i Strandgaten, deretter på Tollbodallmenningen. Med den store befolkningsveksten i Bergen på slutten av 1800-tallet var det behov for en ny skolebygning. Fra det første forslaget om ny skole ble framlagt til byggingen startet tok det drøyt 25 år. Da skolen åpnet i 1903 (arkitekt Th. Bjørnstad), var det med 1800 elever fordelt på 54 klasser. Det høye elevtallet førte til at undervisningen foregikk både formiddag og ettermiddag.

Under den andre verdenskrig ble skolen, som flere andre skoler, tatt i bruk av tyskerne til andre formål. Dette førte til at elever og lærere måtte forflytte seg mellom Nygård, Dragefjellet og Christi Krybbe skole. Undervisningen ble innskrenket og det ble holdt skole til langt utover ettermiddagen. På grunn av skolens utsatte beliggenhet ble svært mange av barna sendt på landet. I skoleåret 1939/1940 hadde Nordnes skole 858 elever, mens det i det siste krigsåret bare var 145 elever igjen. På grunn av tyskernes ommøbleringer og ødeleggelser av inventar og bygg kunne man først fra høsten 1947 igjen gjennomføre all undervisning ved skolen.

I 1964 ble en del av Nordnes skole bygget om til avdeling for barn med hjerneskader. Ved oppstarten var det 16 barn ved Undervisningssenteret. Barna undervises i små grupper hvor behovet for hensiktsmessige rom er stort. Det har da også vært gjennomført ombygging og utvidelse av Undervisningssenteret.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Nordnes skole (BBA-0318) og Undervisningssenteret for barn med hjerneskader (BBA-1201) oppbevares ved Bergen Byarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]