Nattland skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nattland oppvekstun skole
LandNorge
TypeBarne- og ungdomsskole
Grunnlagt1964
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelFana
AdresseMerkurveien 30
5099 Bergen
RektorKjetil Damm
Elever705[1]
Lærere66
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Kart
Nattland skole
60°20′12″N 5°22′22″Ø

Nattland oppvekstun skole er en barne- og ungdomsskole i tillegg til en barnehage på Nattland i Fana bydel i Bergen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nattland skole startet opp som en barneskole i 1964, på Nattland i daværende Fana kommune, som ble innlemmet i Bergen kommune i 1972. Skolens opptaksområde var Nattland studentby, Birkelundsbakken, Nattlandsfjellet og Sædalen. Den store utbyggingen på Nattland og i Sædalen har ført til at skolens opptaksområde må begrenses og Nattland studentby og det meste av Birkelundsbakken hører ikke lenger til skolen.

Nattland har fått elever og lærere som kommer fra Hunstad (døveskole). Det gjør at skolen er blitt tilrettelagt for dem også.

Det pågikk arbeid med bygging av en ny skole på samme tomt som ble dimensjonert for 600 elever og skulle stå klar i 2016, men ble ikke ferdig før sommeren 2017. Den gamle skolen, som hadde en kapasitet på 400 elevplasser, er blitt revet. Den nye skolen er allerede blitt for liten som gjør at både 9. og 10. Trinn må være i brakker ved siden av skolen.

Skolen har en liten gymsal og får snart en fotballbane[når?].

Barneskolen[rediger | rediger kilde]

Barneskolen som er fra 1.-7. klasse, bruker det største arealet av skolen. Det eldste bygget er på tre etasjer med lager og tilfluktsrom i bunnetasjen og klasserom i de to øverste. Det er og en egen fløy med spesialrom. I denne delen ligger arbeidsrom for lærere.

Ungdomsskolen[rediger | rediger kilde]

I 1972 ble Nattland skole en kombinert skole med elever fra 1.-9.klasse. U-trinnet holdt til på klasserommene nærmest porten. I 1996 fikk skolen et nytt tilbygg med seks klasserom, tre grupperom i tillegg til personalrom og kontorer for administrasjon. U-trinnet disponerer undervisningsdelen av bygget.

Idrett og skolen[rediger | rediger kilde]

Flere idrettslag er knyttet til skolen:

  • Nattland IL drev tidligere med flere idretter, men har de siste årene kun hatt mosjonspartier og mor-barn-partier.
  • Fotballaget SK Trane etablerte seg på skolen i begynnelsen av 80-tallet og har i perioder hatt store deler av elevmassen som medlemmer. Klubben har 530 medlemmer og de fleste kommer fra skolen opptaksområde.
  • Nattland basketballklubb,NBBK, har vært en viktig del av skolens identitet. Nattland skole var på 70,80 og 90-tallet kjent som "basket- skolen", og skolelagene, som gjerne var identisk med klubblagene i de ulike aldersgruppene, vant både innenbys turneringer og turneringer i landet forøvrig. De siste årene har rekrutteringen variert til NBBK og laget har slitt litt i motgang
  • BHK, Bergen håndballklubb, har med varierende aktivitet, rekruttert spillere fra skolen.
  • Sædalen idrettslag som ble stiftet høsten 2006 er et annet lokalt idrettslag som også rekrutterer og trener ved Nattland skole. De tilbyr fotball, håndball, innebandy, badminton og idrettsskole.

Arkivet etter Nattland skole oppbevares ved Bergen Byarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]