Loddefjord skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°21′49,158″N 5°13′52,428″Ø

Loddefjord skole
SkoletypeBarneskole
Grunnlagt1974
FylkeHordaland
KommuneBergen
BydelLaksevåg
AdresseElvetun 27
5172 Loddefjord
EierBergen kommune
RektorSissel Fuglestad
Elever199[1]
Lærere29
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Loddefjord skole
60°21′49″N 5°13′54″E

Loddefjord skole er en kommunal barneskole i Loddefjord i Laksevåg bydel i Bergen kommune. Loddefjord skole ligger i Elvetun 27, like over Loddefjorddalen, ovenfor Sandgotna skole.

Skolen er innrettet for 300 elever fra 1. til 7. klassetrinn og har også en spesialavdeling med en stor gruppe elever med funksjonshemninger. Elevene som går på skolen kommer i hovedsak fra Vestre Vadmyra, Klasatjønnveien og Loddefjorddalen. Elevene på spesialavdelingen kommer fra flere bydeler i Bergen Vest.

Historie[rediger | rediger kilde]

En utviklingsplan for spesialpedagogiske tiltak hadde foreslått at en spesialskole for funksjonshemmede burde integreres eller bygges i tilknytning til den vanlige grunnskolen. Loddefjord skole ble den første integrerte barneskole i Norge, der man ville forsøke å få i stand felles undervisning og sosialt samhold mellom «evneveike» og andre barn. Til dette foregangsarbeid ble universitetslektor Sven Svebakk brukt som pedagogisk-psykologisk rådgiver.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Skolen ble tegnet av arkitektene Helge Borgen, Bertram Brochmann, Svein Hatløy i Cubus a.l. Det omfattende planarbeidet inkluderte studieturer i inn- og utland som blant annet inkluderte besøk til Kristofferskolan (1965–67) i Stockholm, tegnet av Erik Asmussen (1913–1998). Byggingen av Loddefjord skole startet sommeren 1972 og rundt juletider 1973 sto bygget ferdig. I januar 1974 startet undervisningen opp for noen få klasser og fra skoleåret 1974/1975 var det full drift på skolen.

Skolen hadde et romprogram på 3492m2 og inkluderte blant annet større undervisningslandskap, helsestasjon, gymnastikksal, førskole, tannlege, svømmehall, grupperom, klasserom, bibliotek-mediatek, lærerarbeidsrom og administrasjon. Skolen er plassert i et bilfritt område med åpne friarealer og vegetasjon. Bygningen er svært godt tilpasset det omkringliggende terreng, plassert lineært på en langstrakt ås. Underetasjen er laget som en tjenende sone (administrasjon) som vender utover mot Loddefjorddalen, mens undervisningsarealene er lagt i hovedetasjen, vendt ut mot skolegården og boligområdet Vadmyra.

Skolens planløsninger er preget av en kombinasjon av store og små lukkede rom og større, åpne landskap. Undervisningsrommene ligger sidevis langs åsen og får sin identitet og særpreg gjennom sin lokale tilknytning til landskapet og sin spesielle utforming fra sin funksjon. Hver undervisningsgruppe har sine egne innganger. De desentraliserte inngangspartiene har også egne toaletter. Skolen ble på denne måten bygget som «en liten skole» i den store skolen. Planløsningen er ellers preget av irregulært formede rom med lysinnslipp fra flere sider. Det bølgende taklandskapet har også store åpninger som slipper lys ned i undervisningsarealene. Materialbruken i interiørene er preget av ubehandlet furu og betong. Bygningens sentrale dører er visuelt markert med kunstnerisk utsmykning utført av Olav Herman Hansen.

I 1988 ble arkitektene tildelt A. C. Houens fonds diplom for utformingen av skolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]