Kyrkjekrinsen skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kyrkjekrinsen skole
SkoletypeBarne- og ungdomsskole
Grunnlagt1918
FylkeVestland
KommuneBergen
BydelÅsane
AdresseÅsamyrane 304
5131 Nyborg
RektorMaybel Heimvik
Elever414[1]
Lærere38
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Kyrkjekrinsen skole
60°28′32″N 5°20′33″Ø

Kyrkjekrinsen skole er en kommunal barne- og ungdomsskoleNyborg i Åsane bydel i Bergen. Skolen ble åpnet i 1918, og har arealkapasitet til 500 elever. På ungdomstrinnet er det tre paralleller, som inkluderer elever med bakgrunn fra Haukås og Li barneskoler.

I vedtatte skolebruksplan heter det at Kyrkjekrinsen skole fra 2023 skal bli en rein ungdomskole. Dette forutsetter av oppføring av ny barneskole på Ulset Vest har blitt realisert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Åsane ble i 1904 skilt ut som egen kommune, og hadde da fire skolekretser: Eidsvåg, Haukås, Mjølkeråen og Kyrkjekrinsen. Hver krets hadde sitt eget skolehus, med et klasserom i den ene enden og en liten lærerbolig i den andre. Skolehuset i Kyrkjekrinsen ble bygget i 1888 og lå på Eikås. Skolen hadde i 1904 91 elever fordelt på tre klasser, med M. A. Edvardsdal som lærer. I 1919 ble det bygget skole på tomten der skolen ligger i dag. Dette huset står fortsatt, og brukes av skolefritidsordningen.

Første byggetrinn av det som i dag er skolens hovedhus sto ferdig i 1958. Her var da 10 klasserom samt sløydsal og skolekjøkken. I nyere tid er det gjennomført to større ombygginger. I 1996-98 ble det foretatt en utvidelse, som bl.a. medførte at ungdomstrinnet skoleåret 1996/97 måtte flyttes til Rothaugen skole. I 2008 ble en ombygging påbegynt, etter at skolen hadde slitt med for få klasserom og for lite areal til lærerarbeidsplasser. I denne prosessen ble det også planlagt nytt skolekjøkken og ny kantine. Endringene ble gjort innenfor eksisterende bygningsmasse.

Kyrkjekrinsen var fra starten av en bokmålsskole. I 1932 ble nynorsk innført, til tross for at en avstemning året før hadde gitt flertall for å beholde bokmål som hovedmål. En avstemning i 1993 endte med seier for nynorsk, men i 2003 ble det med 224 mot 223 stemmer bestemt at hovedmålet skulle være bokmål. Dette var i tråd med tendensen i Bergen kommune, der nynorsk aldri har stått spesielt sterkt og har tapt mer og mer terreng. Under hele nynorskperioden har det vært både bokmål- og nynorskklasser ved skolen, etter 2003 har det imidlertid ikke alltid vært nok nynorskelever til å danne egne klasser.

Arkivet etter Kyrkjekrinsen skole er med sine ca. 23 hyllemeter blant de største skolearkivene oppbevart ved Bergen byarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]