Nygårdslien skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nygårdslien skole
LandNorge
TypeBarneskole
Grunnlagt1971
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelLaksevåg
AdresseNygårdslien 3-5
5163 Laksevåg
RektorElse Holmefjord
Klasser16
Elever320[1]
Lærere26
Beliggenhet
Kart
Nygårdslien skole
60°22′58″N 5°16′26″Ø

Nygårdslien skole er en kommunal barneskoleNygård i Laksevåg bydel i Bergen kommune. Skolen, som er tegnet av arkitektene Jon og Claus Lindstrøm og Kjartan Sverresøn Myklebust og åpnet i 1971, har plass til 350 elever fra 1. til 7. klassetrinn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nygårdslien skole ble bygget som erstatning for og på samme tomt som gamle Nygård skole, som ble revet. Tomten for nybygget var liten, den lå i et etablert boligområde og her var kun mulighet for mindre utvidelser. Skolen måtte bygges ned i terrenget for å passe inn mellom boligene. På 1970-tallet ble flere skoler bygget som såkalte landskapskoler, med åpne arealer der flere klasser kunne bli undervist samtidig. På Nygårdslien ble overetasjen innredet med et 350 kvadratmeter stort åpent undervisningsareal, omgitt av klasserom, grupperom, mediatek m.m. Laksevåg ble i 1972 en del av Bergen kommune, og siden det allerede lå en Nygård skole her, fikk den nye skolen navnet Nygårdslien. Elevtallet i området gikk markant ned på begynnelsen av 1980-tallet. Det ble etter hvert besluttet at naboskolen Valheim skulle nedlegges og elevene overføres til Nygårdslien. Forslaget møtte store protester, Nygårdslien var allerede utnyttet til fulle med undervisning i tilfluktsrom, og utearealene var små. Vedtaket ble likevel gjort, og fra skolestart i 1985 ble de to skolene samlet til én administrativ enhet. Valheim fortsatte å eksistere i ytterligere to år før den ble endelig nedlagt i 1987.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Nygårdslien skole oppbevares ved Bergen Byarkiv. Her finnes informasjon om Nygårdslien skolekorps, Klubben av norsk lærerlag ved Nygårdslien skole og Nygård skoles foreldrelag. Skolen har vært involvert i en del prosjekter, eksempelvis Skolebasert vurdering og prosjekter mot mobbing. Utbygging av Nygårdslien og bygging av volleyballhall er dokumentert gjennom korrespondanse og tegninger. Her finnes en stor samling klassebilder fra skolens oppstart og fram til midten av 1990-tallet. I tillegg er her klassebilder fra Nygård skole, de fleste fra 1960-tallet, det eldste fra 1947, samt en samling små klassebilder fra årene 1970 - 1984, sannsynligvis fra Valheim. Her er også portrettbilder av skolens første rektorer. Arkivmateriale fra byggingen av skolen finnes i arkivet etter arkitektene Lindstrøm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]