Hopp til innhold

Bergen byarkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergen byarkiv
Stiftet1979
LandNorge
HovedkontorKalfarveien 82
AdresseKalfarveien 82, NO-5020 Bergen, Kalfarveien, Kalfarveien 82, 5022 Bergen
ByarkivarJan Tore Helle
VirkeområdeBergen kommune
DistriktsleddVestland
EierBergen kommune
MottoDet som har vært - og det som kan bli.
Nettstedwww.bergen.kommune.no (no)[1]
Kart
Bergen byarkiv
60°23′09″N 5°21′00″Ø

Bergen byarkiv ble opprettet i 1979 og holder til i deler av Hansa bryggeris gamle anlegg i Kalfarveien 82 i strøket Kalfaret. Bergen byarkiv er arkivmyndighet og arkivdepot for Bergen kommune. I tillegg forvalter Bergen byarkiv en rekke privatarkiver.

Byarkivets arkivmateriale er i hovedsak fra perioden 1702 (bybrannen) – 2000, det eldste materialet er fra 1550 og det yngste fra 2011. Det geografiske området som dekkes er stort sett begrenset til nåværende Bergen kommune, dvs. tidligere Bergen by/fylke samt de tidligere omegnskommunene Arna (inkl. Haus), Fana, Laksevåg (med de eldste delene av Askøy), Årstad, Åsane og Landsognenes formannskapsdistrikt. Enkelte privatarkiver inneholder informasjon om hele fylket eller Vestlandet, og noen har materiale fra hele verden.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Bergen byarkiv har fire hovedoppgaver:

  • Utvikle og kontrollere kommunens arkivfunksjoner
  • Oppbevare, sikre og betjene de arkivsakene som ikke lenger trengs i den daglige forvaltningen
  • Fremme utnyttelsen av arkivsakene som kildemateriale
  • Motta og samle inn privatarkiver som er viktige for byen, og fremme kjennskapet til byens historie bl.a. i samarbeid med stiftelsen Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Bergen byarkiv har ansvar for det nåværende kommunale forvaltningsområdet, materiale fra tidligere kommunale forvaltningsområder fra den perioden de var kommunale, og fra privat sektor i Bergen. Sentralarkivet har i utgangspunktet ansvaret for arkiver fra inneværende arkivperiode. De enkelte avdelingene i kommunen har selv ansvar for det materialet som ikke er avlevert til byarkivet eller omfattes av Sentralarkivets tjenester. For det meste dreier dette seg om materiale etter kommunesammenslutningen i 1972, selv om en del enheter fremdeles har arkiver som er eldre enn dette.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Bergen byarkiv har fem avdelinger, i tillegg til administrasjonen.

  • Avdeling for depot og katalog tar i mot arkiver som skal avleveres til Bergen byarkiv, og har blant annet ansvar for drift og sikkerhet i arkivlokalene.
  • Avdeling for formidling og publikumstjenester gjør materiale fra arkivet tilgjengelig etter henvendelser fra publikum, og gjennom ulike tiltak som utstillinger, publikasjoner og nettsider.
  • Avdeling for moderne arkiv utarbeider og vedlikeholder rutiner for arkivdanning i kommunen, tar i mot elektroniske arkiver som skal avleveres, utarbeider innsynløsninger, og digitaliserer arkivmateriale på oppdrag fra både offentlige og private aktører.
  • Avdeling for private arkiv og oppdragsvirksomhet systematiserer og katalogiserer arkiver for offentlige og private aktører, og jobber for å sikre bevaring av private arkiver.
  • Avdeling sentralarkivet er kommunens dokumentsenter med den daglige arkivfunksjonen for byrådsavdelingene og en rekke av oppfølgingsenhetene, og har ansvar for å publisere offentlig journal for kommunen.

Arkivene[rediger | rediger kilde]

Emnemessig ligger størstedelen av arkivene innenfor det nåværende kommunale forvaltningsområdet, men det er også store og mange arkiver fra bedrifter og organisasjoner, f.eks.:

I samarbeid med veteranorganisasjonene i regionen, Bergen forsvarsforening og Hordaland fylkesarkiv ble prosjektet Motstandsarkiv i Bergen opprettet. Her er det beretninger, minnestoff og arkivmateriale om motstand og dagligliv i Bergen under siste krig, vesentlig innsendt av enkeltpersoner. Materialet oppbevares ved Bergen byarkiv.

Byarkivet har i 2012 ca. 30 000 hyllemeter arkivsaker fordelt på ca. 3210 enkeltarkiver som er levert i ca. 4868 omganger. Gjennomsnittlig tar byarkivet imot 800–1300 hyllemeter arkivsaker pr. år. Den gjennomsnittlige arkivproduksjon i kommunen er 700–800 hyllemeter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.archivesportaleurope.net, besøkt 18. november 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]