Nygård skole (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′21,379″N 5°19′33,805″Ø

Nygård skole
Nygård school.jpg
SkoletypeEksamensrettet Grunnskole og Voksenopplæring
Grunnlagt1921
FylkeVestland
KommuneBergen
BydelBergenhus
AdresseNina Griegs gate 2
5015 Bergen
RektorAnne Sofie Vik
Eleverover 2 000 (2010)
Ansatte174 (2010)
Nettsted[Nygård skole Offisielt nettsted]
Beliggenhet

Nygård skole
60°23′21″N 5°19′34″Ø

Nygård skole er en kommunal grunnskole for voksne og voksenopplæringsskole i Bergen sentrum. Siden 1985 har skolen vært byens mottaksskole for alle nyankomne fremmedspråklige elever (innvandrere) som skal ha sin første norskopplæring. Skolen har 2 avdelinger:

Grunnskolen for barn fra 1-10 klassetrinn, der elevene fikk grunnleggende norskferdigheter gjennom tospråklig opplæring, lærte å være elev i norsk skole, og fikk kartlagt sin fagkompetanse. Denne virksomheten ble avviklet i 2016, og grunnskoleelever blir nå sendt til mottaksskoler i kommunen.

Eksamensrettet Grunnskole - som tidligere het Grunnskolen for voksne, der elever uten grunnskolekompetanse får opplæring i skolefagene på tilsvarende nivå, enten direkte gjennom et eksamensrettet undervisningsforløp, eller via et forberedende skoleforløp som kvalifiserer til det eksamensrettede forløpet. Undervisningen er her tilpasset den enkeltes behov og livssituasjon. Elevene tilbys også leksehjelp i samarbeid med Røde kors. Tilbudet er for elever over 16 år som skal avslutte med en norsk grunnskoleeksamen før de går videre til videregående skoler.

Norskopplæring for voksne, som er et tilbud for alle voksne innvandrere om opplæring i norsk språk og samfunnskunnskap. Disse har både rett og plikt til denne opplæringen, og gis undervisning senest fra 3 måneder etter ankomst. Skolen tilbyr også norskundervisning utover obligatorisk nivå for dem som ønsker det. Elevene her varierer fra dem uten skrive- og leseferdigheter, til dem med fullført utdanning på høyere nivå i opprinnelseslandet.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Skolen er tegnet av byarkitekt Kaspar Hassel (1877–1962) og regnes som et av hans hovedverk. Stilmessig kan bygget karakteriseres som nordisk nybarokk. Skolen ble oppført i perioden 1918-1925, og fredet av Riksantikvaren 15. april 1993. Fredningen omfatter både skolegården, eksteriøret og to trapperom med korridorene mellom dem. Dette gjør en ombygging for tidsmessig skoledrift kostbart.

I skolegården står statuen «Fontenegutt» fra 1927, laget av billedhugger Sofus Madsen (1881–1977).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble tatt i bruk som folkeskole fra 1921 til 1960, og som ungdomsskole fra 1960 til 1985. Bergen lærerhøgskole, som ble etablert i 1953, hadde sine lokaler i bygningen frem til 1955. Fra 1985 har den hatt sin nåværende funksjon som innføringsskole for fremmedspråklige, mens halve bygningen disponeres av Griegakademiet som flyttet inn i 1987. Kommunen har solgt hele bygningen til Universitetet i Bergen. Den kommunale skolevirksomheten her må derfor flyttes innen 2020. Det høye elevtallet gjør at skolen i dag også leier lokaler i Lars Hilles gate 16 og i Teatergaten 34 (Folkets Hus)

Forslag om å legge ned Nygård skole[rediger | rediger kilde]

15. mai 2012, ble det foreslått av Byrådet for oppvekst i Bergen kommune å nedlegge Nygård skole gjennom et forslag på desentralisering av skolen. Byrådet opplyste at desentraliseringen av den flerkulturelle og flerspråklige skole vil medføre frigjøring av leie for innleide lokaler og til at mange lærere skal miste arbeidsplassene sine.[1]

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


  • Anne Sofie Vik fra ?
  • Grete Karin Solvi fra ? – til ?

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ morsmal – Foreslår å nedlegge en flerspråklig og flerkulturell skole[død lenke] – 15. mai 2012 – morsmal – Retrieved 15. mai 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]