Hopp til innhold

Skolekorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
PAIGC Skolemusikkorps i Ziguinchor, Senegal, 1973

Skolemusikkorps er musikkorps, vanligvis bestående av blåsere og slagverk, for barn og ungdom tilknyttet korpsets lokale skole. Skolemusikkorpsene tilbyr opplæring på et instrument eller drill for dem som ønsker det. Skolemusikkorpsmusikanter er normalt i alderen 7-19 år, og når man oppnår en alder av 15 år kan man begynne i amatørkorps.

Skolemusikkorpsene i Norge er en vesentlig utdanningsinstitusjon som rekrutterer musikere til det profesjonelle musikklivet. Korpsene er i stor grad foreldredrevet, men med innleide profesjonelle krefter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Guttemusikkorpset fra Trøndelagsutstillingen 1930
«Guttemusikken» i Åndalsnes17. mai på 1950-tallet.
Kongsberg Guttemusikkorps 2008.
Nøtterøy skolekorps' seniorkorps 2008

Musikkorps i moderne form oppstod på 1850-tallet i Preussen da militærmusikken ble forsterket med tuba og saksofoner. I Norge ble det dannet amatørkorps for menn allerede i tiåret etter, mens det første guttekorpset kom i 1901. Først i 1956 fikk norske jenter formelt adgang til å delta. I forhold til antall innbyggere er Norge det landet i verden med flest aktive korpsmusikere.

Norske musikkorps spiller en sentral rolle i feiringen av Norges grunnlovsdag 17. mai.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Skolemusikkorps kan være janitsjarkorps eller brassband. Forskjellen er at i janitsjarkorps består korpset av messinginstrument, treblåseinstrument og slagverk, mens i brassband finner vi kun messingistrumenter og slagverk. Den vanligste formen for skolemusikkorps er janitsjar. En normalbestning i et janitsjarskolemusikkorps bør bestå av:

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

I Norge er det to landsdekkende organisasjoner for musikkorps, deriblant skolemusikkorps:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]