Minde skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minde skole
MindeSkole.jpg
LandNorge
TypeBarneskole
Grunnlagt1925
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelÅrstad
AdresseGrønnestølsveien 22
5073 Bergen
RektorAud Haaland
Elever293[1]
Lærere27
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Map
Minde skole
60°21′16″N 5°20′11″Ø

Minde skole er en kommunal barneskole på Minde i Bergen. Skolen ble etablert i 1925, og har adresse Grønnestølsveien 22.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skolen kom som et resultat av den sterke utbyggingen rundt Mindedalen fra begynnelsen av 1900-tallet. Dette resulterte i at Fana herred kjøpte en parsell på Grønnestølen med tanke på å bygge en ny folkeskole på sikt. Fra 1912 hadde det vært drevet småskoleklasser med en lærerinne i strøket. I 1918 ble det kjøpt et eget hus til bruk som midlertidig skole, men med stadig økende barnetall sto det klart at man måtte komme i gang med å bygge en ny skole. I 1921 tok man i bruk nye lokaler i den fremtidige lærerboligen, som en avlastning mens den nye skolen ble bygget. Skolen sto ferdig i 1925 med Erling Ross som arkitekt.

Det var uenighet om navnet på den nye skolen. Noen mente den burde hete Grønnestølen, fordi den var bygget på en tomt fra Grønnestølen gård. Selv om Minde-navnet ble det offisielle navnet ble skolen likevel på folkemunne og i mange papirer ofte omtalt som Grønnestølen skole.

Under andre verdenskrig ble Minde skole beslaglagt til Røde Kors-klinikk, og innredet til sykehus. Man måtte dermed finne andre løsninger for elevene. Noen klasser ble flyttet til Storetveit skole, før den også ble omgjort til sykehus, mens andre ble plassert i forsamlingslokaler eller hjemme hos folk som hadde store nok hus til at det var formålstjenlig.

Bergen Byarkiv oppbevarer arkivet til Minde skole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bergen byleksikon, annen utgave, Oslo 2009.
  • Thowsen, S og Garmannslund, H. 2000: "Årstad - historisk vandring i en ny bydel." Bergen, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]