Nellikrevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Minneplate på kirkegården Cemitério dos Prazeres i Lisboa over én av mange aksjoner mot diktaturet til statsminister Salazar; Vagô-operasjonen med spredning av flygeblader fra et TAP-rutefly over flere porugisiske byer i 1961. Påskriften lyder "Når diktaturet er et faktum, er revolusjonen en rettighet."

Nellikrevolusjonen (portugisisk, Revolução dos Cravos) var en tilnærmet blodløs militærledet revolusjon som startet 25. april 1974 i Lisboa i Portugal. Revolusjonen førte til at det autoritære diktaturet falt og at demokrati ble innført etter en toårig overgangsperiode kjent som PREC (Processo Revolucionário Em Curso). Revolusjonen ansees som den viktigste enkelthendelsene i Portugals moderne historie. Revolusjonen var et militærkupp som ble gjennomført av unge soldater som var motstandere av Portugals kriger i koloniene.[1]

Overgangsperioden var preget av sosial uro og maktkamp mellom den politiske høyre- og venstresiden. Selv om styrker lojale mot den sittende regjeringen drepte fire mennesker før de overga seg, var revolusjonen uvanlig fordi de revolusjonære ikke brukte direkte vold for å oppnå det de ønsket. Utstyrt med røde nelliker (cravosportugisisk), overbeviste innbyggerne de regjeringslojale soldatene om å overgi seg. Det betydde slutten for Estado Novo, det lengst bestående autoritære regimet i Vest-Europa (men ikke det siste til å falle, Francisco Franco satt ved makten i Spania til sin død i 1975).

Revolusjonen blir ofte omtalt som o dia vinte e cinco de Abril (den 25. april). Fem minutter før 23:00 instruerte kaptein Otelo Saraiva de Carvalho, Radio Clube til å spille “E depois do adeus” av Paulo de Carvalho - det var signal til soldatene involvert i kuppet om å sette seg i bevegelse.[2] Da sangen Grândola, Vila Morena av Zeca Afonso ble spilt på radioen (25 minutter over midnatt) var det et hemmelig signalet som bekreftet at revolusjonen gikk etter planen.[1] Klokken 3:00 om morgenen hadde revolusjonsmakerne kontroll over radio og TV.[2]

Revolusjonen feires hvert år den 25. april

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Baumgarten, Brita (2017). «The children of the Carnation Revolution? Connections between Portugal’s anti-austerity movement and the revolutionary period 1974/1975». Social Movement Studies (vol 16, nr 1). 
  2. ^ a b Célia Maria Taborda da Silva (2012). «From Dictatorship to Democracy in Portugal: The use of Communication as a Political Strategy». Mediterranean Journal of Social Sciences (Vol. 3 (6)). 
PortugalstubbDenne Portugalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.