Nellikrevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Minneplate på kirkegården Cemitério dos Prazeres i Lisboa over én av mange aksjoner mot diktaturet til statsminister Salazar; Vagô-operasjonen med spredning av flygeblader fra et TAP-rutefly over flere porugisiske byer i 1961. Påskriften lyder "Når diktaturet er et faktum, er revolusjonen en rettighet."

Nellikrevolusjonen (portugisisk, Revolução dos Cravos) var en tilnærmet blodløs militærledet revolusjon som startet 25. april 1974 i Lisboa, Portugal. Revolusjonen førte til at det autoritære diktaturet falt og at demokrati ble innført etter en toårig overgangsperiode kjent som PREC (Processo Revolucionário Em Curso). Overgangsperioden var preget av sosial uro og maktkamp mellom den politiske høyre- og venstresiden. Selv om styrker lojale mot den sittende regjeringen drepte fire mennesker før de overga seg, var revolusjonen uvanlig fordi de revolusjonære ikke brukte direkte vold for å oppnå det de ønsket. Utstyrt med røde nelliker (cravosportugisisk), overbeviste innbyggerne de regjeringslojale soldatene om å overgi seg. Det betydde slutten for Estado Novo, det lengst bestående autoritære regimet i Vest-Europa (men ikke det siste til å falle, Francisco Franco satt ved makten i Spania til sin død i 1975). Revolusjonen blir ofte omtalt som o dia vinte e cinco de Abril (den 25. april).

Revolusjonen feires hvert år den 25. april
PortugalstubbDenne Portugalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.