Francisco da Costa Gomes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Francisco da Costa Gomes
Født30. juni 1914
Chaves
Død31. juli 2001 (87 år)
Cascais
Utdannet ved University of Porto
Yrke Politiker
NasjonalitetPortugal
LivssynKatolisisme
Utmerkelser Al-Gaddafi internasjonale menneskettighetspris, storkors av Æreslegionen, Q22058252

Francisco da Costa Gomes (født 30. juni 1914 i Chaves, død 31. juli 2001 i Cascais) var en portugisisk militær offiser og politiker. Han var den femtende presidenten i Republikken Portugal (den andre presidenten etter nellikrevolusjonen).

Costa Gomes var involvert i et revolusjonært forsøk på statskupp i 1961 som var ledet av forsvarsministeren, general Botelho Moniz. I 1970 hadde han stillingen som sjef for den militære regionen Angola hvor han overfalt høvdingen-kommandoen og var den første som forsøkte å etablere en militær avtale med UNITA mot MPLA og FNLA.

Den 12. september 1972 ble han kalt tilbake til Portugal for å overta stillingen som sjef for de væpnede styrker. Han erstattet den tidligere lederen Venâncio Deslandes, men han ble byttet ut i mars 1974, noen dager før nellikrevolusjonen startet 25. april 1974. Han ble fratatt sin maktposisjon fordi han hadde nektet å sverge lojalitet til presidenten for Ministerrådet Marcello Caetano i en offentlig seremoni.

Etter revolusjonen ble han en av de sju militære lederne som utgjorde den nasjonale Frelse Junta. Mellom 25. april og 30. september var han nummer to i lederskapet i den portugisiske staten bak lederen António Spinola.

Costa Gomes var ett av elleve barn til António José Gomes og hans hustru Idalina Júlia Monteiro da Costa.