Francisco da Costa Gomes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francisco da Costa Gomes
Født30. juni 1914
Chaves
Død31. juli 2001 (87 år)
Cascais
Gravlagt Lisboa
Utdannet ved University of Porto
Beskjeftigelse Politiker
Parti Partiløs
Nasjonalitet Portugal
Utmerkelser
10 oppføringer
Al-Gaddafi internasjonale menneskettighetspris, storkors av Æreslegionen, Q22058252, De tre ordeners ordensbånd, kommandør av Tårn- og sverdordenen, Avizordenen, Den rumenske folkerepublikks stjerneorden, Jugoslavias store stjernes orden, storkors av republikken Polens fortjenstorden, storkors av Løveordenen

Francisco da Costa Gomes (født 30. juni 1914 i Chaves, død 31. juli 2001 i Cascais) var en portugisisk militær offiser og politiker. Han var den femtende presidenten i Republikken Portugal (den andre presidenten etter nellikrevolusjonen).

Costa Gomes var involvert i et revolusjonært forsøk på statskupp i 1961 som var ledet av forsvarsministeren, general Botelho Moniz. I 1970 hadde han stillingen som sjef for den militære regionen Angola hvor han overfalt høvdingen-kommandoen og var den første som forsøkte å etablere en militær avtale med UNITA mot MPLA og FNLA.

Den 12. september 1972 ble han kalt tilbake til Portugal for å overta stillingen som sjef for de væpnede styrker. Han erstattet den tidligere lederen Venâncio Deslandes, men han ble byttet ut i mars 1974, noen dager før nellikrevolusjonen startet 25. april 1974. Han ble fratatt sin maktposisjon fordi han hadde nektet å sverge lojalitet til presidenten for Ministerrådet Marcello Caetano i en offentlig seremoni.

Etter revolusjonen ble han en av de sju militære lederne som utgjorde den nasjonale Frelse Junta. Mellom 25. april og 30. september var han nummer to i lederskapet i den portugisiske staten bak lederen António Spinola.

Costa Gomes var ett av elleve barn til António José Gomes og hans hustru Idalina Júlia Monteiro da Costa.