Américo de Deus Rodrigues Tomás

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Américo de Deus Rodrigues Tomás
AmericoThomaz.png
Født19. november 1894
Lisboa
Død18. september 1987 (92 år)
Cascais
Utdannet ved Escola Naval
Beskjeftigelse Politiker
Parti União Nacional
Nasjonalitet Portugal
Livssyn Katolisisme
Utmerkelser
10 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (1961), Sash of the Three Orders, Storkorset av Tårn- og sverdordenen, Avizordenen, offiser av Santiago av sverdets orden, storkjede av Infante Dom Henriks orden, storkors med kjede av Karl IIIs orden, storkorset av Kristusordenen (Portugal), kommandør av Kristusordenen, Q34473235 (1949)
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Américo de Deus Rodrigues Tomás (født 19. november 1894 i Lisboa, død 18. september 1987 i Cascais) var en admiral og president fra Portugal.

Tomás ble minister for marinen i 1944. Han ble valgt inn som president i Republikken Portugal i 1958, og han ble gjenvalgt både i 1965 og 1972. På denne tiden var Portugal styrt av et autoritært regime som ble ledet av den diktatoriske statsministeren António de Oliveira Salazar. På denne tiden var president-rollen i republikken bare en figurativ rolle uten særlig mye handlefrihet eller makt.

Den pompøse stilen som Tomás ble henvist til av de kompatible statlige mediene som kontrast til det virtuelle maktesløsheten som presidentkontoret hadde under Salazar, gjorde at han ofte ble et mål for hyppige vitser i avisene og andre medier.

Da statsminister António Salazar ble kraftig hemmet av et alvorlig hjerneslag i september 1968 ble Marcello Caetano satt inn for å erstatte Salazar som Portugals statsminister. Tomás fikk en mye mer aktiv rolle i regjeringen etter at Caetano fikk statsministerrollen.

Etter at den berømte nellikrevolusjonen startet i Portugal den 25. april 1974 ble Marcello Caetano avsatt som statsminister og president Tomás ble også styrtet og sendt i eksil til Brasil frem til 1980. I 1980 fikk han vendte tilbake til Portugal.