Liste over Portugals presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En liste over Portugals presidenter siden Portugals første republikk 1910. Listen inneholder de facto statsoverhoder i tillegg til dem som ble formelt utnevnt.


Presidenter[rediger | rediger kilde]

██ Partiløs

██ Republikaner

██ Demokrat

██ Nationalrepublikaner/Sidonist

██ Liberalrepublikaner

██ Nasjonalunionen

██ Venstredemokrat

██ Sosialist

██ Sosialdemokrat

# Navn Innsatt Forlot stillingen Parti
Den provisoriske republikken (1910-1911)
- Teofilo Braga.jpg Teófilo Braga[1][2] 5. oktober 1910 24. august 1911 Republikaner
Den første portugisiske republikk (1911-1926)
1 Manuel Jose de Arriaga.jpg Manuel de Arriaga[3] 24. august 1911 26. mai 1915 Republikaner
senere Demokrat
2 Teofilo Braga.jpg Teófilo Braga[4] 29. mai 1915 5. august 1915 Demokrat
3 Bernardino Machado.jpg Bernardino Machado[5] 6. august 1915 5. desember 1917 Demokrat
4 President Paes of Portugal.jpg Sidónio Pais[6] 28. april 1918 14. desember 1918 Nationalrepublikaner/Sidonist
5 Canto e Castro.jpg João do Canto e Castro[7] 14. desember 1918 5. oktober 1919 Nationalrepublikaner/Sidonist
6 Antonio Jose de Almeida.jpg António José de Almeida 5. oktober 1919 5. oktober 1923 Liberalrepublikaner
7 Manuel Teixeira Gomes 6. oktober 1923 11. desember 1925 Demokrat
8 Bernardino Machado.jpg Bernardino Machado 11. desember 1925 31. mai 1926 Demokrat
Ditadura Nacional (Nasjonaldiktaturet) (1926-1932)
9 José Mendes Cabeçadas[8] 31. mai 1926 19. juni 1926 Offiser (partiløs)
10 Gomes da costa.jpg Gomes da Costa[8] 19. juni 1926 9. juli 1926 Offiser (partiløs)
Estado Novo (Ny stat) (1932-1974)
11 ÓscarCarmona(official).jpg Óscar Carmona[8][9] 9. juli 1926 18. april 1951 Offiser
fra 1932, since 1932, Nasjonalunionen
- António de Oliveira Salazar 18. april 1951 21. juli 1951 Nasjonalunionen
12 Francisco Craveiro Lopes[10] 21. juli 1951 9. august 1958 Nasjonalunionen
13 Américo Tomás[11] 9. august 1958 25. april 1974 Nasjonalunionen
Den tredje portugisiske republikken (1974- )
14 António de Spínola (1974).png António de Spínola[12] 25. april 1974 30. september 1974 Offiser
15 Francisco da Costa Gomes[13] 30. september 1974 13. juli 1976 Offiser
16 António Ramalho Eanes.jpg António Ramalho Eanes.[14][15] 14. juli 1976 9. mars 1986 Offiser
senere Venstredemokrat
17 Mário Soares - Claude Truong-Ngoc 1978 (cropped).jpg Mário Soares[16] 9. mars 1986 9. mars 1996 Sosialist
18 Jorge Sampaio 3.jpg Jorge Sampaio[17] 9. mars 1996 9. mars 2006 Sosialist
19 Cavaco Silva 2007.jpg Aníbal Cavaco Silva.[18][19] 9. mars 2006 i dag Sosialdemokrat

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Teófilo Braga var de facto president under den provisoriske regjeringen fra revolusjonen i 1910 til valget i 1911.
  2. ^ Wheeler (2010), s. 293
  3. ^ Wheeler (2010), s. 293
  4. ^ Wheeler (2010), s. 293
  5. ^ Wheeler (2010), s. 293
  6. ^ Etter et militærkupp ble Sidónio Pais leder av juntaen og senere statsminister (ministerpresident). Han avskaffet presidentembedet.
  7. ^ Canto e Castro var leder av ministerrådet som fungerte som provisorisk regjering etter attentatet mot Sidónio Pais i 1918 og frem til valget i 1919.
  8. ^ a b c Mendes Cabeçadas, Gomes da Costa og Óscar Carmona var ledere av juntaregjeringene i løpet av 1926. De hadde ikke tittelen president, men fungerte som de facto statsoverhoder.
  9. ^ Óscar Carmona var opprinnelig juntaleder etter motkuppet som avsatte Gomes da Costa. Han var de facto statsoverhode fra 9. juli til 16. november 1926 da han tok tittelen president. Seks år senere, i 1932 ble den nye staten (Estado Novo) proklamert og Nasjonalunionen, ledet av António de Oliveira Salazar ble det det eneste tilatte partiet. Carmona var partiets presidentkandidat i etpartivalgene frem til hans død i 1951.
  10. ^ Wheeler (2010), s. xxvii
  11. ^ Wheeler (2010), s. xxvii
  12. ^ Verdens nyheter: 5000 års verdensbegivenheter i avisform. Oslo: Faktum forlag. 1983. s. 43-50. ISBN 8254000018. 
  13. ^ «Marshal Francisco da Costa Gomes». The Independent (engelsk). 1. august 2001. Besøkt 26. januar 2019. «Costa Gomes was appointed head of state in September 1974 by a revolutionary junta dominated by middle-ranking officers five months after the coup that ended almost 50 years of right-wing dictatorship. He had been commander-in-chief of the armed forces from October 1972 until March 1974, when he was sacked for refusing to declare his loyalty to a regime committed to clearly unwinnable wars in the African colonies. He regained his job after the coup in April, also becoming a member of the revolutionary junta.» 
  14. ^ Wiarda, I. S. (1999). Handbook of Portuguese studies. Xlibris Corporation.
  15. ^ Wheeler (2010), s. 293
  16. ^ Hooper, John (8. januar 2017). «Mário Soares obituary». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 24. januar 2019. 
  17. ^ Heidar, Knut (1998). Vesteuropeisk politikk: partier, regjeringsmakt, styreform. Oslo: Universitetsforl. s. 297. ISBN 8200427110. 
  18. ^ Reuters (23. januar 2006). «Center-Right Candidate Elected in Portugal». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 12. januar 2019. 
  19. ^ «Portugals president mot knusende seier». www.vg.no (norsk). 23. januar 2011. Besøkt 12. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wheeler, Douglas (2010). Historical dictionary of Portugal. Lanham, Maryland: Scarecrow Press. ISBN 9780810870758.