Oktoberrevolusjonen i Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Oktoberrevolusjonen i Portugal var et republikansk statskupp som hendte i Portugal den 5. oktober 1910, som førte til avskaffelsen av kong Manuel II, og grunnleggelsen av Den første portugisiske republikk.

Før kuppet gikk statsminister João Franco av, og inn i eksil. Det ble avholdt et nytt valg, men faksjonalistme hindret dannelsen av en stabil regjering. Den 1. oktober 1910 førte et besøk av den brasilianske presidenten på tiden, Hermes da Fonseca til store republikanske demonstrasjoner. Den 3. oktober nektet hæren å slå ned mytteriet på portugisiske krigsskip som hadde ankret seg munningen av Tajo-elven, og tok heller opp posisjoner rundt Lisboa. Den 4. oktober begynte to av krigsskipene å bombardere det kongelige palasset, noe som tvang Manuel II og hans kongelige familie til å flykte til Storbritannia. Den 5. oktober ble en republikansk regjering organisert og innført, med forfatteren Teófilo Braga som president.

Involveringen av krigsskip i revolusjonen minnet mye om lignende involveringer i både oktoberrevolusjonen i Russland i 1917, og Det tyske monarkiets fall i 1918.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

historieDenne historie- og Portugalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.