Oktoberrevolusjonen i Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oktoberrevolusjonen i Portugal var et republikansk statskupp i Portugal den 5. oktober 1910. Kong Manuel II ble avsatt og Den første portugisiske republikk ble etablert.[1]

Før kuppet gikk statsminister João Franco av, og inn i eksil. Det ble avholdt et nytt valg, men fraksjonalisme hindret dannelsen av en stabil regjering. Den 1. oktober 1910 førte et besøk av den daværende brasilianske presidenten, Hermes da Fonseca, til store republikanske demonstrasjoner. Den 3. oktober nektet hæren å slå ned mytteriet på portugisiske krigsskip som hadde ankret opp ved munningen av Tajo-elven, og tok heller opp posisjoner rundt Lisboa. Den 4. oktober begynte to av krigsskipene å bombardere det kongelige palasset, noe som tvang Manuel II og kongefamilien til å flykte til Storbritannia. Den 5. oktober ble en republikansk regjering organisert og innført, med forfatteren Teófilo Braga som president.

Involveringen av krigsskip i revolusjonen minnet mye om lignende involveringer i både oktoberrevolusjonen i Russland i 1917, og Det tyske monarkiets fall i 1918.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Raby, D. L. (1996). Historical Dictionary of Portugal by Douglas L. Wheeler. WEST EUROPEAN POLITICS, 19, s. 428.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]