Den portugisiske kolonikrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den portugisiske kolonikrigen
Js-municiamento f-84.jpg
Dato19611974
StedAngola, Guinea-Bissau og Mosambik
ResultatKrigen førte til den portugisiske nellikrevolusjonen, som ledet til selvstendighet for alle afrikanske koloniene.
Stridende parter
Portugal Portugal Portugal
Sør-Afrika Sør-Afrika
Rhodesia Rhodesia
MPLA MPLA
Flag of UNITA.svg UNITA
FNLA
PAIGC PAIGC
Mosambiks flagg FRELIMO
Flag of MLSTP.svg MLSTP
Cuba Cuba
Styrker
70 000 i Angola
42 000 i Guinea-Bissau
57 000 i Mosambik
6 500 i Angola
7 000 i Guinea-Bissau
6 500 i Mosambik
Et ukjent antall cubanske ekspedisjonsstyrker
Tap
8 290 dødeFlere tusener døde

Den portugisiske kolonikrigen (portugisisk: Guerra Colonial Portuguesa), også kjent som Den oversjøiske krigen (Guerra do Ultramar) i Portugal og Frigjøringskrigen (Guerra do Libertação) i de tidligere koloniene, ble utkjempa mellom Portugals militære og nasjonalistbevegelser i Portugals afrikanske kolonier mellom 1961 og 1975. Det portugisiske regimet ble styrta i et kupp i 1974, og den etterfølgende endringa av regjering fikk en slutt på konflikten.

I motsetning til andre europeiske kolonimakter forlot ikke det portugisiske Estado Novo-regimet sine afrikanske kolonier i løpet av 1950- og 60-tallet. På 1960-tallet kom det flere væpna uavhengighetsbevegelser i de portugisiskspråklige områdene Angola, Mosambik og Portugisisk Guinea.

Etter hvert som krigen utspant seg møtte Portugal større motstand fra det internasjonale fellesskapet i form av embargo mot skip lasta med våpen og andre sanksjoner. Innad i Portugal ble krigen stadig mer upopulær på grunn av dens langvarighet og kostnad, forverring av forhold til andre FN-land og krigens rolle som forlenger av Estado Novo-regimet og det udemokratiske status quo-et.