Liste over byer i Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over byer i Portugal. I Portugal får et sted bystatus når det oppfyller visse krav, som et visst innbyggertall, god infrastruktur (skoler, legehjelp, kultur og idrett) eller er et historisk viktig sted. Per 2009 har 156 steder i Portugal bystatus.

I Portugal er ikke en by en administrativ inndeling, så en by ligger som oftest i en kommune med et annet navn. Enkelte kommuner inneholder og mer enn en by.

Åtte byer har blitt regnet som byer helt siden Portugal ble et selvstendig kongedømme (de facto 1128): Braga, Coimbra, Lamego, Porto og Viseu, i tillegg til Évora, Lisboa og Silves, som ble annektert senere.

Liste[rediger | rediger kilde]

Våpen By Kommune Folketall[1] Bystatus siden
ABT.png Abrantes Abrantes 14 775 1916-06-1414. juni 1916
Agualva-Cacem.png Agualva-Cacém Sintra 121 000 2001-07-1212. juli 2001
AGD1.png Águeda Águeda 11 357 1985-08-1414. august 1985
COA of Albufeira municipality (Portugal).png Albufeira Albufeira 16 237 1986-08-2020. august 1986
ASL1.png Alcácer do Sal Alcácer do Sal 9 118 1997-07-1212. juli 1997
ACB1.png Alcobaça Alcobaça 9 775 1995-08-3030. august 1995
ALM1.png Almada Almada 101 500 1973-06-1616. juni 1973
Almeirim Almeirim 11 607 1991-08-1616. august 1991
VFX-alverca1.png Alverca do Ribatejo Vila Franca de Xira 29 086 1990-08-099. august 1990
Cidade da Amadora.png Amadora Amadora 179 937 1979-09-1111. september 1979
AMT1.png Amarante Amarante 11 000 1985-08-1414. august 1985
SXL-amora.png Amora Seixal 53 638 1993-07-022. juli 1993
Anadia Anadia 5 533 2004-12-099. desember 2004
Angra do Heroísmo, Azores, Portugal (brasões).png Angra do Heroísmo Angra do Heroísmo 21 200 1534-08-2121. august 1534
AVR.png Aveiro Aveiro 55 673 1759-04-1111. april 1759
BCL.png Barcelos Barcelos 20 000 1928-09-066. september 1928
BRR1.png Barreiro Barreiro 50 232 1984-06-2828. juni 1984
BJA.png Beja Beja 23 475 1521-04-1010. april 1521
BRB.png Borba Borba 2009-06-1212. juni 2009
BRG.png Braga Braga 171 000 før 1128
Brasão de Bragança.png Bragança Bragança 19 998 1464-02-2323. februar 1464
CLD.png Caldas da Rainha Caldas da Rainha 28 376 1927-08-2626. august 1927
CMT1.png Câmara de Lobos Câmara de Lobos 16 842 1996-08-022. august 1996
Caniço Santa Cruz 11 586 2005-06-099. juni 2005
CNT1.png Cantanhede Cantanhede 7 066 1991-08-1616. august 1991
CTX1.png Cartaxo Cartaxo 10 115 1995-08-3030. august 1995
Coat of Arms of Castelo Branco.png Castelo Branco Castelo Branco 34 525 1771-03-2020. mars 1771
Brasão de Chaves.png Chaves Chaves 19 307 1929-03-1818. mars 1929
CBR.png Coimbra Coimbra 150 000 før 1128
Costa da Caparica Almada 14 000 2004-12-099. desember 2004
CVL.png Covilhã Covilhã 25 147 1870-10-2020. oktober 1870
ELV.png Elvas Elvas 15 505 1513-04-033. april 1513
ENT1.png Entroncamento Entroncamento 20 065 1991-08-1616. august 1991
VLG-ermesinde.png Ermesinde Valongo 40 139 1990-08-1010. august 1990
Esmoriz Ovar 11 000 1993-07-022. juli 1993
ESP1.png Espinho Espinho 21 589 1973-06-1616. juni 1973
EPS1.png Esposende Esposende 9 148 1993-07-022. juli 1993
ETR.png Estarreja Estarreja 7 000 2004-12-099. desember 2004
ETZ.png Estremoz Estremoz 9 011 1926-08-3131. august 1926
COA of Évora municipality (Portugal).png Évora Évora 46 417 før 1128
FAF1.png Fafe Fafe 15 323 1986-08-2323. august 1986
FAR.png Faro Faro 41 747 1540-09-077. september 1540
VNO-fatima.png Fátima Ourém 10 302 1997-07-1212. juli 1997
FLG1.png Felgueiras Felgueiras 15 500 1990-08-1010. august 1990
FIG.png Figueira da Foz Figueira da Foz 30 600 1882-09-2020. september 1882
Fiães Santa Maria da Feira 12 000 2001-07-1212. juli 2001
Freamunde Paços de Ferreira 7 452 2001-07-1212. juli 2001
FNC.png Funchal Funchal 100 526 1508-08-2121. august 1508
FND1.png Fundão Fundão 8 957 1988-04-1919. april 1988
ILH-gafanhanazare1.png Gafanha da Nazaré Ílhavo 14 021 2001-07-1212. juli 2001
Gandra Paredes 5 000 2003-08-2626. august 2003
GDM1.png Gondomar Gondomar 25 000 1991-08-1616. august 1991
GVA1.png Gouveia Gouveia 3 500 1988-02-011. februar 1988
GRD.png Guarda Guarda 30 174 1199-11-2727. november 1199
GMR.png Guimarães Guimarães 52 181 1853-06-2323. juni 1853
HRT.png Horta Horta 9 000 1833-07-044. juli 1833
ILH1.png Ílhavo Ílhavo 17 000 1990-08-099. august 1990
COA of Lagoa municipality, Algarve (Portugal).png Lagoa Lagoa 5 000 2001-07-1212. juli 2001
LGS.png Lagos Lagos 17 000 1573-01-2727. januar 1573
LMG.png Lamego Lamego 11 000 før 1128
LRA.png Leiria Leiria 50 167 1545-06-1313. juni 1545
LSB.png Lisboa Lisboa 508 209 før 1128
Lixa Felgueiras 15 500 1995-08-3030. august 1995
COA of Loulé municipality (Portugal).png Loulé Loulé 24 000 1988-02-011. februar 1988
LRS.png Loures Loures 26 000 1990-08-099. august 1990
Lourosa Santa Maria da Feira 12 000 2001-07-1212. juli 2001
MCD1.png Macedo de Cavaleiros Macedo de Cavaleiros 8 000 1999-06-2424. juni 1999
MCH1.png Machico Machico 13 000 1996-08-022. august 1996
MAI1.png Maia Maia 38 523 1986-08-2323. august 1986
MGL1.png Mangualde Mangualde 8 000 2001-07-1212. juli 2001
MCN2.png Marco de Canaveses Marco de Canaveses 9 000 1993-07-022. juli 1993
MGR1.png Marinha Grande Marinha Grande 29 000 1988-04-1919. april 1988
MTS1.png Matosinhos Matosinhos 47 703 1984-06-2828. juni 1984
MLD.png Mealhada Mealhada 5 000 2003-08-2626. august 2003
MDA-mêda.JPG Mêda Mêda 2 004 2004-12-099. desember 2004
MDR.png Miranda do Douro Miranda do Douro 2 000 1545-07-1010. juli 1545
MDL1.png Mirandela Mirandela 11 000 1984-06-2828. juni 1984
MMN1.png Montemor-o-Novo Montemor-o-Novo 14 000 1988-04-1818. april 1988
MTJ.png Montijo Montijo 30 486 1985-08-1414. august 1985
MRA1.png Moura Moura 9 000 1988-02-011. februar 1988
ODV-odivelas.png Odivelas Odivelas 53 400 1990-08-1010. august 1990
OLH2.png Olhão Olhão 29 825 1985-08-1414. august 1985
OAZ.png Oliveira de Azeméis Oliveira de Azeméis 12 000 1984-05-1616. mai 1984
OBR1.png Oliveira do Bairro Oliveira do Bairro 5 005 2003-08-2626. august 2003
OHP1.png Oliveira do Hospital Oliveira do Hospital 4 000 1993-07-022. juli 1993
VNO1.png Ourém Ourém 11 100 1991-08-1616. august 1991
OVR.png Ovar Ovar 18 000 1984-06-2828. juni 1984
PFR1.png Paços de Ferreira Paços de Ferreira 9 000 1993-07-022. juli 1993
PRD1.png Paredes Paredes 12 500 1991-08-1616. august 1991
PNF.png Penafiel Penafiel 10 000 1770-03-033. mars 1770
Peniche Peniche 15 500 1988-02-011. februar 1988
PRG.png Peso da Régua Peso da Régua 10 000 1985-08-1414. august 1985
PNH.png Pinhel Pinhel 3 500 1770-08-2525. august 1770
PBL1.png Pombal Pombal 18 100 1991-08-1616. august 1991
PDL.png Ponta Delgada Ponta Delgada 46 102 1546-04-022. april 1546
PSR.png Ponte de Sor Ponte de Sor 11 000 1985-08-1414. august 1985
PTG.png Portalegre Portalegre 15 700 1550-05-2323. mai 1550
COA of Portimão municipality (Portugal).png Portimão Portimão 39 783 1924-12-1111. desember 1924
PRT.png Porto Porto 242 883 før 1128
PST1.png Porto Santo Vila Baleira/Porto Santo 4 475 1996-08-022. august 1996
VFX-povoasiria1.png Póvoa de Santa Iria Vila Franca de Xira 18 000 1999-06-2424. juni 1999
PVZ2.png Póvoa de Varzim Póvoa de Varzim 38 000 1973-06-1616. juni 1973
VPV1.png Praia da Vitória Praia da Vitória 6 500 1981-06-2020. juni 1981
LLE-quarteira1.png Quarteira Loulé 21 000 1999-06-2424. juni 1999
SNT-queluz.png Queluz Sintra 111 424 1997-07-2424. juli 1997
Rebordosa Paredes 12 000 2003-08-2626. august 2003
RMZ.png Reguengos de Monsaraz Reguengos de Monsaraz 7 900 2004-12-099. desember 2004
RGR1.png Ribeira Grande Ribeira Grande 5 500 1981-06-2929. juni 1981
RMR1.png Rio Maior Rio Maior 11 000 1985-08-1414. august 1985
Rio Tinto Gondomar 51 339 1995-08-3030. august 1995
SBG.png Sabugal Sabugal 2 200 2004-12-099. desember 2004
LRS-sacavem.png Sacavém Loures 17 000 1997-06-044. juni 1997
BNV-samoracorreia.png Samora Correia Benavente 2009-06-1212. juni 2009
SCD1.png Santa Comba Dão Santa Comba Dão 3 200 1999-06-2424. juni 1999
SCR1.png Santa Cruz Santa Cruz 6 500 1996-08-022. august 1996
VFR1.png Santa Maria da Feira Santa Maria da Feira 17 000 1985-08-1414. august 1985
STN1.png Santana Santana 3 000 2001-01-011. januar 2001
STR.png Santarém Santarém Ukjent 1868-12-2424. desember 1868
STC1.png Santiago do Cacém Santiago do Cacém 7 000 1991-08-1616. august 1991
STS1.png Santo Tirso Santo Tirso 14 000 1985-08-1414. august 1985
SJM.png São João da Madeira São João da Madeira 21 102 1984-06-2828. juni 1984
MTS-smamedeinfesta1.png São Mamede de Infesta Matosinhos 27 000 2001-07-1212. juli 2001
SPS.png São Pedro do Sul São Pedro do Sul 2009-06-1212. juni 2009
São Salvador de Lordelo Paredes 11 000 2003-08-2626. august 2003
SEI1.png Seia Seia 7 000 1986-08-2323. august 1986
SXL1.png Seixal Seixal 31 100 1993-07-022. juli 1993
MTS-senhorahora.png Senhora da Hora Matosinhos 2009-06-1212. juni 2009
SRP.png Serpa Serpa 9 000 2003-08-2626. august 2003
STB.png Setúbal Setúbal 118 696 1860-04-1919. april 1860
COA of Silves municipality (Portugal).png Silves Silves 10 000 før 1128
SNS1.png Sines Sines 15 000 1997-07-1212. juli 1997
TRC.png Tarouca Tarouca 3 400 2004-12-099. desember 2004
COA of Tavira municipality (Portugal).png Tavira Tavira 12 500 1520-03-1616. mars 1520
TMR.png Tomar Tomar 20 000 1844-02-1212. februar 1844
TND1.png Tondela Tondela 10 000 1988-02-011. februar 1988
TNV1.png Torres Novas Torres Novas 14 900 1985-08-1414. august 1985
TVD1.png Torres Vedras Torres Vedras 26 500 1979-02-033. februar 1979
TCS.png Trancoso Trancoso 3 400 2004-12-099. desember 2004
TRF.png Trofa Trofa 22 000 1993-07-022. juli 1993
Valbom Gondomar 14 000 2004-12-099. desember 2004
VAC1.png Vale de Cambra Vale de Cambra 4 100 1993-07-022. juli 1993
VLC.png Valença Valença 2009-06-1212. juni 2009
VLG1.png Valongo Valongo 28 000 1990-08-1010. august 1990
Brasão de Valpaços.png Valpaços Valpaços 4 000 1999-06-2424. juni 1999
VND1.png Vendas Novas Vendas Novas 10 000 1993-07-022. juli 1993
VCT.png Viana do Castelo Viana do Castelo 36 750 1848-01-2020. januar 1848
VCD1.png Vila do Conde Vila do Conde 28 826 1988-02-011. februar 1988
VFX1.png Vila Franca de Xira Vila Franca de Xira 18 000 1984-06-2828. juni 1984
VNF1.png Vila Nova de Famalicão Vila Nova de Famalicão 30 100 1985-08-1414. august 1985
VLF1.png Vila Nova de Foz Côa Vila Nova de Foz Côa 3 200 1997-07-1212. juli 1997
VNG1.png Vila Nova de Gaia Vila Nova de Gaia 178 526 1984-06-2828. juni 1984
STC-sandre.png Vila Nova de Santo André Santiago do Cacém 11 000 2003-08-2626. august 2003
VRL.png Vila Real Vila Real 24 000 1925-07-2020. juli 1925
COA of Vila Real de Santo António municipality (Portugal).png Vila Real de Santo António Vila Real de Santo António 10 000 1988-04-1919. april 1988
Brasão de Cidade Viseu.png Viseu Viseu 47 250 før 1128
VIZ.png Vizela Vizela 10 000 1998-09-011. september 1998

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Listen består av folketallene i sognene som byene består av, og er hentet fra anmp.pt og er fra 2004.
  • Bortsett fra byen Figueira da Foz.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. «Cidades Portuguesas» (spansk). Instituto Nacional de Estatística. Arkivert fra originalen 2007-05-23. Besøkt 4. april 2010. 
  2. «Municípios Portugueses» (spansk). Associação Nacional de Municípios Portugueses. Besøkt 4. april 2010.