Molde domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Molde domkirke
OmrådeMolde
PlasseringMolde
BispedømmeMøre bispedømme
Byggeår19531957
KirkegårdNei
Arkitektur
Periodemodernistisk arkitektur
Art nouveau
ArkitektFinn Bryn
ByggematerialeJernbetong
TårnFrittstående
KorApsis med høy tårnkjegle
SkipToskipet.
Kirkerommet
PrekestolPolygonal med pinsedagens ildtunger. Skåret av John Schevik
DøpefontBronse
Alter1: Krusifiks med evangelistene på korsarmene av Stinius Fredriksen,
2: «Kvinnene ved graven» av Axel Ender
Plasser900
DiverseBasilika
Glassmaleri på vestveggen: «Betlehemsstjernen» av Finn Bryn
Beliggenhet
Kart
Molde domkirke
62°44′18″N 7°09′37″Ø

Molde domkirke ble innviet i 1957 og har siden 1983 vært domkirke for Møre bispedømme. Kirken er en toskipet langkirke i stein (armert betong). Kirkerommet er 65 meter langt, 25 meter høyt og har 900 sitteplasser. Tårnet er frittstående med urverk og klokkespill, og er 50 meter høyt. Altertavlen er malt av Stinius Fredriksen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Første kirke i Molde på slutten av 1700-tallet. Skisse fra kartboken til Hans Peter Schnitler fra 1793.
Korskirken som brant 1885
Kirken fra 1887 brant i 1940.
Dagens kirke har 900 sitteplasser.

Kirken er den fjerde som står på dette stedet i Molde, dog litt lenger sør enn de forrige. Inntil 1900 fungerte grunnen rundt kirken som byens gravplass. Den første kirken var en tømret korskirke som ble reist i 166162. Denne ble revet og bygget opp igjen i all vesentlighet i samme stil i 184142. 17. mai 1885 brant kirken ned, muligens som følge av et noe uheldig skudd med saluttkanon. En ny langkirke i tre var ferdig i 1887, men brant da Molde ble utsatt for massiv tysk bombing under andre verdenskrig. Kun altertavlen, Axel Enders «Kvinnene ved graven», samt et trekors ble reddet. Enders alterbilde henger i dag på sideskipets østvegg i domkirken.

Denne ble tegnet av Finn Bryn etter en arkitektkonkurranse, og byggingen tok til først åtte år etter krigens slutt. Grunnsteinsnedleggelsen ble gjort 18. juni 1953 og 8. desember 1957 ble den nye kirken innviet.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Molde domkirke fikk nytt orgel i 1999, bygget av tyske Rieger Orgelbau. Så tidlig som i 1986 forelå det planer for utskifting av det gamle orgelet, som var bygget av Vestre orgel- og pianofabrikker. Nytt orgel viste seg imidlertid da å bli for dyrt. I februar 1994 sluttet orgelet plutselig å fungere rett før en begravelse. Etter dette ble det nedsatt en komité for å planlegge anskaffelse av nytt orgel.

Den største utfordringen ved utformingen ved det nye orgelet, skulle vise seg i forbindelse med det såkalte rosevinduet på vestveggen. Hvis vinduet skulle være synlig fra innsiden, måtte plasseringen av pipene tilpasses dette. Organister, konsulenter og orgelbyggeren diskuterte mellom seg, og etter hvert engasjerte også Riksantikvaren seg. Denne argumenterte også mot orgelets generelle stil, og mente den brøt med kirkens utforming.

Etter en lang og vanskelig debatt, kom orgelbyggeren noe motvillig med et forslag til en slags funksjonalistisk utforming, som også ivaretok muligheten til å se rosevinduet fra innsiden. Dette forslaget ble godkjent av Riksantikvaren, og det nye orgelet på 50 registre, tre manual og pedal ble første gang tatt i bruk 1. juledag 1999. I mars 2000 spilte domorganist Erling With Aasgård inn CD-platen Orgelmusikk fra Molde domkirke for å dokumentere det nye orgelet.

Klokketårnet er utstyrt med et klokkespill på 26 klokker som opereres elektronisk fra innsiden av kirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Byen med kirken rundt 1800.